Foto: EPA

jubilej

MARŠ NACIONALISTA TRESE POLJSKU: Na obeležavanju 100 godina nezavisnosti prisutan i državni vrh (VIDEO)

U Varšavi, glavnom gradu Poljske, održava se ogroman marš nacionalista povodom proslave sto godine nezavisnosti te zemlje. Centrom Varšave marširaju desetine hiljada ljudi.

Planeta
> 20:20h

Poljaci se prisećaju imenovanja socijaliste Jozefa Pilsudskog za vojnog komandanta i mandatara za sastav vlade. On je istog dana proglasio nezavisnost, čime se Poljska nakon 123 godine vratila na kartu Evrope.

Veliki marš u Varšavi, koji svake godine organizuje krajnja desnica i koji je u početku konzervativna vlast podržavala, u sredu je zabranila liberalna varšavska gradonačelnica zbog bezbednosnih razloga i "agresivnog nacionalizma". Ali sud je njenu odluku poništio.

U želji da situaciju stave pod kontrolu, predsednik Andžej Duda i premijer Mateus Moravjecki odlučili su pretvoriti taj skup u državni, u organizaciji vlade, koji se održava na istoj trasi i u isto vreme kao i skup koji je sazvala krajnja desnica.

Na marš u središte Varšave došli su desetine hiljada Poljaka, a ima i nacionalista i desničara iz drugih evropskih zemalja. Okupljeni su zapalili na stotine baklji, koje su u Poljskoj ilegalne, ali policija ne sankcioniše njihovo korišćenje.

Na maršu su i pripadnici ekstremno desne poljske organizacije Nacionalni radikalni kamp (ONR) koji zahtevaju etnički homogenu Poljsku. Na jednom od transparenata koje nose okupljeni piše "Smrt neprijateljima domovine". S okupljenima marširaju i pripadnici poljske vojske.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: EPA