Foto: AP/Francois Mori

prekrajanje istorije

NEMAČKI DESNIČARI: Merkelova nije trebalo da bude u Parizu jer je to bio događaj za pobednike!

Lider krajnje desničarske nemačke partije Alternativa za Nemačku (AfD), Aleksander Gauland, izjavio je da nemačka kancelarka Angela Merkel nije trebalo da učestvuje na današnjoj ceremoniji u Francuskoj povodom obeležavanja stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata, "jer je to događaj za pobednika u tom ratu".

Planeta
> 17:59h

"Nemačka je taj rat izgubila i učešće Merkelove na ceremoniji za bivše saveznike svodi se na pokušaj prekrajanja istorije", rekao je Gauland.

"Ne možemo sebe da stavljamo u istorijsku situaciju koja je jasno naklonjena pobedniku i da zajedno sa (francuskim predsednikom Emanuelom) Makronom prolazimo kroz Trijumfalnu kapiju", rekao je on.

foto: EPA

Njegovi komentari su u suštoj suprotnosti s temama pomirenja i potrebe za budnošću pred nacionalizmom koji je ponovo u usponu, a koje su obeležile zvanične komemoracije u Londonu i Parizu za milione ubijenih tokom Prvog svetskog rata.

Inače, lideri AfD su neretko na meti kritika zbog komentara u kojima se umanjuje značaj nacističke diktature ili se nagoveštava da bi udžbenike istorije trebalo izmeniti kako bi se više fokusirali na nemačke žrtve.

U retkom javnom pokazivanju emocija, Makron i Merkelova su se juče držali za ruke tokom ceremonije u šumi severno od Pariza, gde su delegacije Francuske i Nemačke pre sto godina potpisale primirje kojim je okončan Veliki rat, jedan od najkrvavijih u istoriji.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: