najjače su najjače

Košarkašice Srbije pobedile Poljsku u borbi za EP

U poslednjem kolu srpske košarkašice trebalo bi da imaju lak posao pošto gostuju selekciji Estonije, poslednjeplasiranoj ekipi bez ijedne pobede, i ukoliko dobiju taj meč izboriće učešće na kontinentalnom šampionatu

Košarka
> 22:12h

BEOGRAD - Ženska košarkaška reprezentacija Srbije na korak je od plasmana na prvenstvo Evrope pošto je u Beogradu, u odlučujućoj utakmici 9. kola B grupe kvalifikacija, savladala selekciju Poljske sa 67:62 (19:12, 16:20, 10:14, 22:16).

Srbija je nakon ove pobede drugoplasirana u grupi, iza Crne Gore, koja je u isto vreme pobedila Estoniju sa 81:61 (23:14, 29:13, 16:17, 13:17). U poslednjem kolu srpske košarkašice trebalo bi da imaju lak posao pošto gostuju selekciji Estonije, poslednjeplasiranoj ekipi bez ijedne pobede, i ukoliko dobiju taj meč izboriće učešće na kontinentalnom šampionatu.

Prvenstvo Evrope za košarkašice biće održano sledeće godine u Francuskoj.

Do dragocenog uspeha ekipa selektora Marine Maljković došla je posle velike borbe i mnogo uzbuđenja u završnici susreta. Sigurna sa linije slobodnih bacanja bila je Ana Dabović i u samom finišu osigurala pobedu koja bi praktično trebalo da znači i plasman na kontinentalni šampionat.

Srpske košarkašice su dobro počele utakmicu u novobeogradskoj Hali sportova. Agresivnom, požrtvovanom odbranom po celom terenu u nekoliko navrata stekle su solidnu prednost, međutim, Poljakinje se nisu predavale, pa su početkom treće četvrtine napravile seriju 12-0 i najavile uzbudljivu završnicu.

Domaći tim je počeo da greši, igračice su se unervozile i pokušavale individualnim akcijama da nađu put do protivničkog koša. Malo šta im je uspevalo, pa su Poljakinje tri minuta pre kraja došle do plus pet poena (56:51). Ipak, Srpkinje su pravovremeno probudile i predvođene Anom Dabović smogle su snage za preokret i veliku pobedu.

Dabović je postigla 20 poena, Tamara Radočaj 13, a Nevena Jovanović i Jelena Maksimović po osam, dok su kod Poljakinja Agnješka Šot i Agnješka Skobel ubacile po 13 poena.Utakmici su prisustvovali selektor muške nacionalne reprezentacije Dušan Ivković, predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas i potpredsednca KŠ zadužena za žensku košarku Ana Joković.

Marina Maljković: Evo zašto sam ostala u Srbiji

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković izjavila je posle pobede nad Poljskom i izvesnog plasmana na evropsko prventvo da je to veliki uspeh za mladi tim, koji je kvalifikacije izneo sa osam debitanata.

„Ovo je odgovor svima onima koji su me pitali šta radim u Srbiji i savetovali da karijeru nastavim u inostranstvu. Mogla sam da odem, govorim pet jezika i imam francuski pašoš, ali sam ostala, jer želim da ovaj sport podignem na mesto koje zaslužuje i da budemo prva klasa svetske košarke“, rekla je Maljkovićeva.

Ona je dodala kako njene izabranice ne očekuje lak posao u poslednjem kolu kvalikacija protiv reprezentacije Estonije.

„Svesni smo šta nas očekuje u Estoniji, ne računam da pobedimo visokom razlikom, kao što smo to uradile u Kragujevcu. To nije bio realan rezultat. Jedna od otežavajućih okolnosto biće to što ćemo noć uoči utakmice spavati na želeničkoj stanici“, dodala je Maljkovićeva.

Centar ekipe Srbije Jelena Maksimović vodila je veliku borbu u reketu sa protivnicama, a susret je završila sa osam poena i devet skokova.

"Znale smo da neće biti lako. Poljska nije ekipa za potcenjivanje i veći deo utakmice igralo se koš za koš. Nadam se da nećemo imati problema protiv selekcije Estonije i da ćemo zabeležiti pobedu“, poručila je Maksimović.