Foto: Profimedia

podaci državne statistike

BEŽE IZ BRITANIJE UPRKOS NAJVEĆIM PLATAMA U ZADNJIH 10 GODINA: Rekordan broj radnika iz EU koji napuštaju Ostrvo!

Broj radnika iz zemalja EU koji napuštaju Veliku Britaniju dostigao je rekordno visok nivo nekoliko meseci uoči Bregzita, uprkos najvećoj stopi rasta prosečne zarade u toj zemlji u poslednjih 10 godina.

Planeta

Britanska Kancelarija za državnu statistiku (ONS) saopštila je danas da je broj državljana EU koji rade u Velikoj Britaniji opao za 132.000 od jula do septembra, u poređenju s istim periodom prošle godine, i pao na 2,25 miliona, prenosi AP.

To je najveći pad od 1997. godine, kada je počelo beleženje podataka. Iako bi određeno smanjenje broja radnika iz EU u Velikoj Britaniji bilo očekivano zbog ekonomskih poboljšanja u ostatku tog bloka u prethodnih nekoliko godina, deluje da je na taj trend uticala i odluka Britanaca iz 2016. godine da napuste Uniju, navodi AP.

S druge strane, broj radnika iz ostatka sveta povećan je u Velikoj Britaniji za 34.000, prenosi BBC.

foto: Profimedia

Naročito je oštar pad broja radnika koji dolaze iz osam zemalja koje su uz Maltu i Kipar postale članice EU 2004. godine - Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske, Slovenije, Estonije, Letonije i Litvanije. Broj radnika iz tih osam država opao je u prethodnih godinu dana za 173.000, s rekordnih 1,05 miliona pre dve godine na 881.000.

ONS je danas saopštila i da je zabeležena najveća stopa rasta prosečne zarade u Velikoj Britaniji od izbijanja svetske finansijske krize pre 10 godina.

Prosečna nedeljna zarada u periodu od jula do septembra viša je za 3,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ne računajući bonuse.

Britanska agencija je objavila i da je stopa neaposlenosti na izuzetno niskom nivou od 4,1 odsto, a da je broj zaposlenih povećan za 350.000, na 32,41 milion radnika. Broj zaposlenih britanskih državljana povećan je za 448.000, na 29 miliona.

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia