Foto: Stefan Jokić

posle skandala dan primirja u Velikom ratu

MINISTAR VULIN: Srbija u Parizu nije ponižena, ali je uvređena

Politika

BEOGRAD - Srbija nije ponižena, ali je uvređena rasporedom sedenja na obeležavanju Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu, izjavio je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da (kosovski predsednik) "Hašim Tači neće terati predsednika Srbije sa mesta gde se obeležava pobeda naših pradedova".

On je rekao da kod Trijumfalne kapije nije ponižena Srbije i predsednik Aleksandar Vucić, ali jeste uvređena, kao što su povređeni i brojni Francuzi što se može videti po pisanju njihovih medija gde se kaže da je napravljena strašna greška i uvređen saveznik.

"Podržavam ono što je uradio predsednik Vučić, pa zar je trebalo Tači da ga otera sa proslave? Zar je trebalo da zbog njega ne bude na mestu gde se obeležavala pobeda naših pradedova a ne Tačijevih?", rekao je Vulin. Dodao je da je predsedniku Srbije bilo najlakše da ustane i kaže ono što misli, ali da se poneo kao državnik.

Govoreći o zajedničkoj fotografiji Tačija i predsednika Rusije Vladimira Putina u Parizu, Vulin je rekao da na takvim skupovima "možete da presretnete i priđete bilo kome".

"Rusija je naš veliki saveznik, prijatelj koji će se čvrsto držati svih dogovora kada je u pitanju KiM. Tači može da presreće koga hoće po hodnicima, ali to ne znači da se bilo šta dešava i menja. Predsednik Putin dolazi u januaru u posetu Beogradu", zaključio je Vulin.

Vulin: Odlazak Unmika i Kfora apsolutno neprihvatljiv

Vulin izjavio je danas da je za Srbiju odlazak Unmika i Kfora sa Kosova "apsolutno neprihvatljiv", ali je i ukazao da za smanjenje uticaja Misije UN na Kosovu odgovornost snosi i bivša vlast predsednika Borisa Tadića jer je pregovarački proces izmešten iz UN i prebačen na EU.

"To je uradila Srbija u vreme Borisa Tadića i (ministra spoljnih poslova) Vuka Jeremića kada smo pristali da na Kosovo dođe Euleks i da izmeštanje pregovaračkog procesa izvedemo iz organa UN i prebacimo na organe EU. To smo mi uradili. Od tada počinje opadanje Unmika i od tada počinje opadanje uticaja Unmika. Niko nije mogao da nas natera, niko nije mogao da isključi Unmik i umanji njegov značaj i uticaj bez Srbije. Boris Tadić i Vuk Jeremić su već to uradili", istakao je ministar Vulin.

On je to rekao upitan da prokomentariše kakve su njegove procene s obzirom na to da danas Savet bezbednosti UN raspravlja o novom tromesečnom izveštaju generalnog sekretara Antonija Gutereša i da neki kažu da je potrebno da Unmik smanji uticaj na Kosovu i Metohiji.

Ministar je podsetio da od 2012. godine Srbija vodi brobu da vrati uticaj UN, gde su i Kina i Rusija, zemlje koje iskreno podržavaju Srbiju.

"Nekad se uspe, nekad se ne uspe više ili manje, ali to je naša borba. Mi smo zatekli situaciju u kojoj je Unmik bio već predviđen da nestane. Uspeli smo da ga sačuvamo nekoliko godina. Čuvaćemo ga i dalje. Za nas je odlazak Unmika i Kfora apslutno neprihvatljiv, ali, nažalost, to su stvari koje smo zatekli sa srpskim potpisom i sa kojima nema rasprave", naglasio je Vulin.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Pink/Foto: Stefan Jokić)