Foto: Beta/Denis Cerić

rešio da im uzme pare

BRANIMIR GLAVAŠ TUŽI KOLEGE IZ SABORA JER SU GA NAZVALI ZLOČINCEM: Valjda će shvatiti kad ih oderem po džepu!

Branimir Glavaš, koji je odložao pet godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima tokom poslednjeg rata u Osijeku, sada poslanik u parlamentu, traži da mu kolege iz Sabora, isplate visoku novčanu odštetu zbog povrede ugleda i časti.

Hrvatska

Branimir Bunjac iz Živog zida i predsednik SDP-a Davor Bernardić za Glavaša govore da je osuđeni ratni zločinac, pišu hrvatski mediji i podsećaju da su Ustavni sud, a potom i Vrhovni, ukinuli te presude.

Riječki Novi list piše da se Glavaš nije odlučio za tužbu zbog klevete, od koje poslanike štiti imunitet, nego za građansku parnicu i pritom od Bunjca zahteva 100.000, a od Bernardića 150.000 kuna.

"Nisam imao drugog načina. Valjda će barem kad ih oderem po džepu shvatiti da ne mogu iznositi ovakve neistine. S obzirom na to da je Bernardić u nekoliko navrata tvrdio da sam osuđeni ratni zločinac, za njega je tarifa viša. Već traje proces protiv Slobodne Dalmacije, a zbog istih ću insinuacija za naknadu štete tužiti i portal Index i Jaroslava Pecnika", rekao je Glavaš.

foto: BETA / HINA / Denis Ceric

Glavašev advokat podseća da Glavaš nije osuđeni ratni zločinac zbog toga što nije na snazi ni jedna osuđujuća presuda protiv njega.

Inače, Glavaš trenutno ima status optuženog.

Ponovljeno suđenje Glavašu počelo je u Županijskom sudu Zagrebu oktobra prošle godine i drugim optuženima za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, u slučajevima poznatim kao "Selotejp" i "Garaža".

Glavaš je zbog tih zločina bio pravosnažno osuđen na osam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta, kao i prvostepena od deset godina, a predmet vraćen na novo suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Glavaš se tereti za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Neke od žrtava su u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš, bile prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: BETA / HINA / Denis Ceric