Foto: Reuters

kriza

MEKSIČKI GRADIĆ PRED EKSPLOZIJOM: U Tihuanu stiglo 3.000 migranata, građani ih dočekali na nož (FOTO, VIDEO)

Stotine stanovnika grada Tihuane koji se nalazi na Meksičkoj granici sa SAD protestvuju zbog karavana migranata koja je iz centralne Amerike krenula za SAD.

Planeta
> 12:21h

Oko 3.000 migranata nalazi se u gradu Tihuani u koji su došli u prethodnih nekoliko dana. Federalne vlasti procenjuju da će broj rasti i da bi uskoro mogao dostići 10.000 migranata. Stanovnici tog grada su zbog toga nezadovoljni pa su izašli na ulice.

Granična policija SAD-a procesuira oko 100 zahteva za azilom na dan. Tražitelji azila upisuju svoja imena u beležnicu koju vode migranti, a koja je bila ispunjena sa više od 3.000 imena pre nego što je karavan i krenuo.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Juče su nezadovoljni stanovnici Tihuane prosvjedovali mašući zastavama Meksika i pevajući nacionalnu himnu. Osim toga, vikali su: "Napolje!", obraćajući se migrantima.

Ceo protest se održao na oko kilometar i po udaljenosti od granice sa SAD. Stanovnici tog grada optužili su migrante da su neuredni i nezahvalni, ali i da su opasnost za grad. Žalili su se i kako je karavan migranata ušao u Meksiko, nazivajući njihov ulazak invazijom. Izrazili su i zabrinutost da će se novcem od njihovog poreza finansirati pmoć za migrante.

"Ne želimo ih u Tihuani", poručuju demonstranti.

Gardian prenosi izjavu jedne domaćice, Huane Rodrigez, koja je rekla kako bi vlada trebala da proverava migrante kako bi obezbedili da se ne radi o osobama koje imaju krivični dosje. Malo dalje, desetak stanovnika Tiuuane okupilo se sa znakovima podrške za migrante. Keila Samaron, 30-godišnja učiteljica, rekla je da demonstranti ne predstavljaju njen način razmišljanja. Držala je znak na kojemu je pisalo: "Detinjstvo nema granice."

Većina migranata koji su u Tijuanu stigli proteklih dana krenuli su iz Hondurasa pre više od mesec dana. Hladan doček u Tihuani razlikuje se od toplog dočeka kakav su migranti imali na jugu Meksika. Tamo su im stanovnici malih gradova

priređivali hranu, pa čak i svirku uživo.

Gradonačelnik Tihuane, Huan Manuel Gastelum, nazvao je dolazak migranata lavinom i da grad nije pripremljen za situaciju u kojoj se našao, s obzirom na to da se očekuje kako će migranti biti u gradu oko šest meseci.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Reuters