Foto: RTRS

odgovorno

DODIK I CVIJANOVIĆEVA POLOŽILI ZAKLETVU! DODIK: Ostajem u RS! Menjam samo radno mesto, ali interes Srpske ostaje na 1. mestu! (VIDEO)

Danas na konstitutivnoj sednici 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske svečane zakletve polažu novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Srpske Željka Cvijanović i potpredsednici Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina
> 20:08h

Cvijanovićeva i njeni potpredsednici time i zvanično preuzimaju dužnost.

16.39 - Nećemo dozvoliti da Srpska bude preglasana ili majorizovana. Neću dopustiti da druga dva člana u bilo kojem smislu zaustave Republike Srpske, i očekujem da sa istim senzibiltetom se odnose prema meni, ali i Republici Sropskoj, istakao je Dodik. Više o izlaganju Milorada Dodika pogledajte OVDE.

16.19 - Ostajem u Srpskoj, trenutno idem u Sarajevo da odradim važan posao za Republiku Srpsku. Nisam se kandidovao da lutam već da svojim znanjem, stavom, i patriotizmom radimo za dobro RS, rekao je Dodik u svom prvom obraćanju nakon polaganja zakletve.

"Nijedna moja odluka neće biti bez konsultacije sa institucijama RS, jer je to prirodno. Zato sam i smatrao da svoju zakletvu treba da položim ovde, pred predstavnicima naroda koji me je izabrao.

foto: Facebook video prtscr / RTRS

On je istakao i da je ponosan na posao koji je u prethodna dva mandata obavio, a to je uspeh u zaštiti i očuvanju Republike Srpske.

16.15 - Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik položio je svečanu zakletvu.

foto: Facebook video / RTRS

16.00 - U svom prvom obraćanju nakon polaganja zakletve, Željka Cvijanović istakla je da Republika Srpska ima jasna kretanja ka EU, ali istakla i značajne saveze sa Rusijom i Kinom. Ona je obećala i da će sve svoje ljudske i institucijalne potencijale koristiti za zaštitu ustavnih prava i interesa svih građana RS. Više o govoru Željke Cvijanović pogledajte OVDE.

15.51 - Novoizabrana predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović položila i potpisala zakletvu rečima:

"Ja, Željka Cvijanović, zaklinjem se da ću dužnosti savesno i odgovorno izvršavati, državne tajne čuvati, interese naroda i građana RS braniti i zastupati, Ustava i zakona BIH i RS časno se držati."

foto: Facebook video / RTRS

15.41 - Nedeljko Čubrilović izabran za predsednika Narodne skupštine Republike Srpske.

foto: Facebook video prtscr / RTRS

15.24 - Nakon polaganja zakletve narodnih poslanika, prešlo se na izbor predsednika Narodne skupštine RS.

15.22 - Narodni poslanici su položili svečanu zakletvu tekstom:

"Zaklinjem se da ću dužnost savesno i odgovorno izvršavati, državne tajne čuvati, interese naroda i građana RS braniti i zastupati, Ustava i zakona BIH i RS časno se držati.

15.05 - Za predsednika Narodne skupštine Republike Srpske predloženi su Duško Ivić i Nedeljko Čubrilović.

15.00 - Skupština je povo počela sa radom

14.28 - Izabrana Komisija za izbor i imenovanja

14.17 - Svečana sednica počela intoniranjem himne Republike Srpske.

foto: RTRS

13.51 - Sednicu će otvoriti najstariji poslanik u ovom sazivu Dane Malešević, koji će je voditi do izbora predsednika parlamenta, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su, uoči održavanja konstitutivne sednice, novoizabranim narodnim poslanicima desetog saziva parlamenta Srpske dodeljeni sertifikati Centralne izborne komisije BiH.

foto: RTRS

Kako je najavljeno, sednici će prisustvovaće joj brojni predstavnici političkog i javnog života Republike Srpske, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, a dolazak su potvrdile premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Na konstitutivnoj sjednici biće izabrana Komisija za izbor i imenovanja i verifikovani mandati narodnim poslanicima, koji će položiti svečanu zakletvu, a biće razmatrana i odluka o broju potpredsednika Narodne skupštine.

Maja Gosjović i Nedeljko Čubrilovićfoto: RTRS

Na predloženom dnevnom redu prve sednice je izbor predsednika i potpredsednika Narodne skupštine Srpske, kao i pokretanje inicijativa za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda parlamenta BiH i za izbor delegata u Veću naroda Srpske.

S obzirom da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra dostaviti Narodnoj skupštini Srpske liste kandidata za izbore delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Veće naroda Srpske, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Facebook RTRS