Foto: Dado Đilas

Odlični domaćini

SVETSKO PRVENSTVO JE VELIKA ŠANSA ZA NAS Žarko Zečević: Mundijal bi pokrenuo Srbiju!

Žarko Zečević ubeđen da bi zemlja u slučaju dobijanja organizacije prvenstva sveta izgradila nove stadione i infrastrukturu.

Fudbal
> 09:39h

Potpredsednik Olimpijskog komiteta Žarko Zečević vidi proces podnošenja zajedničke kandidature s Bugarskom, Rumunijom i Grčkom za organizaciju Svetskog prvenstva 2030. u fudbalu kao veliku šansu za preporod srpskog fudbala. San će postati java samo ako se uloži novac i izgradi nacionalni stadion, Niš i Novi Sad dobiju nove objekte, a postojeći domovi Partizana i Crvene zvezde dobiju lepše lice u najavljenom renoviranju. Zečević veruje da Srbija sve to može uraditi:

- Zajednička kandidatura za održavanje SP 2030. realna je šansa da se srpski fudbal podigne na viši nivo i da se uradi infrastruktura koja je neophodna

savremenom fudbalu - kaže za Kurir Žarko Zečević.

foto: FK Partizan

Da li ga možete zamisliti?

- Kako ne bih mogao. Mi smo odlični domaćini, dobri organizatori velikih takmičenja i mislim da smo već poznati po tome. Potrebno je da se izgradi nacionalni stadion, uz obavezno renoviranje stadiona Partizana i Crvene zvezde, a da se u Novom Sadu i Nišu dorade objekti. S takvom infrastrukturom imali bismo kapacitet da organizujemo takmičenje jedne grupe na Mundijalu.

Od Mundijala 2026. u SAD, Meksiku i Kanadi učestvovaće 48 ekipa, pa će biti potrebno da se organizuje više od jedne grupe u našoj zemlji?

foto: Kurir Sport/Aleksandar Radonić

- Ne menja broj učesnika ništa. Mi ćemo imati dovoljno kapaciteta, a ista situacija je i u našem komšiluku. Rumuni i Grci imaju već razvijenu infrastrukturu, zato mislim da su nam vrlo realne šanse da na kraju budemo organizatori Mundijala 2030.

Partizan ne bi smeo da ima nikakav problem kod kuće protiv Dinama iz Vranja. Crno-beli u poslednja dva meča nisu primili gol, a kvota da će i Vranjance savladati uz mirnu mrežu (Sigurna pobeda) je 1,57. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Partizan - Dinamo Vranje.

Kakve stadione treba graditi?

- Za 35.000 do 40.000 gledalaca. Za mečeve polufinala i finala potrebni su veći, ali mislim da bi ta završna faza takmičenja bila organizovana u Grčkoj ili Rumuniji. E sad, potrebno je napraviti kompletnu studiju, izaći s računicom koliko bi nas izgradnja koštala. Ako napravimo stadione s dodatnim sadržajima, onda će se ti objekti izdržavati sami od sebe. Bez toga, stadioni će postati mrtav kapital.

Da li će nas kao državu previše koštati cela ta priča u vezi sa

Mundijalom?

foto: FK Crvena Zvezda

- Šta god na kraju bilo, mi ćemo jednog dana doći do toga da su nam novi stadioni neophodni, jer ni Radnički, ni Vojvodina danas ne mogu igrati evropske utakmice u Novom Sadu i Nišu zato što im infrastruktura nije po standardima UEFA. Veliko je pitanje i da li će biti u prilici da igraju u Beogradu, jer bez dodatnih ulaganja u dva najveća stadiona dolaze u problem i Zvezda i Partizan.

Novac neće biti bačen

Pamti se izreka Duška Vujoševića da je Beogradska arena već bila stara kada je završena njena izgradnja. Da li mogu stadioni da dožive istu sudbinu?

- Partizanov stadion je star 70 godina, spreman je za renoviranje. Dakle, kad budu završeni radovi na njemu, trajaće sigurno narednih 40 godina i zadovoljavaće sve standarde Lige šampiona i svih evropskih takmičenja. Ne znam šta će se desiti za 100 godina, ali za narednih 20-30 godina biće to adekvatan objekat za UEFA - smatra Zečević.

kurir.rs / Dejan Petković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: