Foto: Profimedia

iam drugu teoriju

UBISTVO RUSKE POLITIČARKE JE NAJDUŽI NEREŠENI SLUČAJ U RUSIJI: Verovalo se da iza svega stoji KRALJ MAFIJE, ali njena sestra misli drugačije

Dvadeset godina posle atentata na demokratsku reformatorku Galinu Starovojtovu, njena sestra navodi da ne veruje da je ozloglašeni kriminalni kralj, koji je bio umešan u ubistvo, iza svega.

Planeta

Olga Starovojtova se nada da će onaj koji je naručio ubistvo njene sestre biti identifikovan i priveden pravdi.

Galina Starovojtova, ugledna političarka i potpredsednica Demokratske ruske partije, ubijena je na stepeništu zgrade u kojoj je stanovala u Sankt Petersburgu 20. novembra 1998. godine.

2005. godine osuđeni su bivši zvaničnik Službe federalne bezbednosti i još jedan čovek na kaznu zatvora od 20 i 23 godine.

U avgustu 2015, bivši zakonodavac Mihail Gluščenko optužen je za "učešće u organizaciji ubistva" i osuđen je na 17 godina zatvora.

Nekoliko meseci kasnije, Gluščenko je tvrdio da je Vladimir Barsukov – navodni šef podzemlja, sada u zatvoru zbog ubistva i drugih zločina – naredio ubistvo Starovojtove pošto ga je blokirala u uspostavljanju veza sa brojnim korumpiranim gradskim zvaničnicima.

Olga Starovojtova je navela da veruje da je Barsukov, koji je poznat i kao Kumarin, možda bio upleten u ubistvo njene sestre, ali ga skoro sigurno nije naručio.

Ona je istakla da možda postoji nekolicina ljudi upletenih u naručivanje ubistva, dodajući da sumnja na pojedine, ali ne želi da ih imenuje, jer veruje u pretpostavku nevinosti i nema dokaze.

Ruska bezbednosna agencija je "uvek bila šovinistička prema ženama" i naročito ne voli "one koje mnogo govore", jer su one izazov za vlast.

Ona je napomenula da je ubistvo njene sestre još uvek pod istragom, koja je druga najduža u Rusiji.

"Najduža istraga je bila ona o ubistvu cara Nikolaja II i njegove porodice, kojima su presudili boljševici 1918. godine", kaže ona.

Barsukov, vođa ozloglašene kriminalne grupe Tambov, služi kaznu od 23 godine za ubistvo, ucenu i iznudu, u slučajevima koji nisu povezani sa slučajem Starovojtove.

Barsukov je bio moćna figura u Sankt Petersburgu 90-ih godina prošlog veka i potpredsednik kompanije koja se bavi gorivom.

Vladimir Putin, sadašnji predsednik i tadašnji zamenik gradonačelnika Sankt Petersburga, dodelio je unosnu koncesiju za benzin kompaniji 1994. godine.

Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa Foto: Profimedia