Foto: Promo

SVEČANO: Otvoren „Muzej prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji“

Srbija

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije Maja Gojković otvorili su danas, u Novom Sadu, "Muzej prisajedinjenja 1918", koji čini stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima, kao i o viševekovnoj borbi Srba za politička i druga prava.

- Ovaj Muzej zaslužili su naši velikani i njihovo veliko neprolazno delo. Ovo je mesto nezaborava a upravo je nezaborav najmanje što smo dužni za sve ono što su za nas učinili - izjavio je predsednik Mirović i dodao: Želimo da vratimo obeleževanje ovih značajnih jubileja u institucije a Muzej Prisajedinjenja je jedan od njih.

- Odluka o Prisajedinjenju bila je demokrataska sublimacija viševekovnih napora niza velikana na čelu sa Svetozarom Miletićem, koji je bio i ostao simbol slobode i stradanja za slobodu i prava svog naroda - kazao je predsednik Mirović i dodao:

foto: Promo

Prisajedinjenje nisu izglasali samo Srbi već i naši prijatelji Bunjevci, Slovaci, Rusini i mnogi drugi koji su se u prethodnim vekovima borili za sopstevnu samobitnost i budućnost.

- Muzej prisajedinjenja, ispred kog stojimo uzdignute glave, ima nacionalni značaj kao mesto susreta sa našom stradalničkom ali i herojskom prošlošću. Na ovaj način, oživljavamo našu istoriju koju su stvarali hrabri, časni i pošteni ljudi. Ovo je od danas mesto našeg sećanja i ponosa - kazala je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Nakon otvaranja Muzeja, predsednik Mirović prisustvovao je svečanom otkrivanju spomenika kralju Petru Prvom, koji je otkrio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.