Foto: EPA

POSLUŠAO GRAĐANE

MAKRON POPUSTIO PRED ŽUTIM PRSLUCIMA: Poreske stope na gorivo će se revidirati svaka 3 meseca (VIDEO)

Francuski predsednik, Emanuel Makron, predložio je reviziju poreske stope na dizel i benzin svaka tri meseca kako bi se u obzir uzele promene na svetskom tržištu, želeći time da ublažiš ponekad nasilne proteste zbog visokih naftnih poreza koji su ga iznenadili.

Planeta
> 15:21h

Demonstracije na kojima su vandalizovani pariski bulevari zatekle su Makrona u vreme dok se pokušava da se bori protiv snažnog pada svoje popularnosti. Francuskog lidera su optužili da nije u dodiru sa svojim biračima.

Protesti u Parizufoto: Reuters

U sat vremena dugom obraćanju o energetskoj politici u kojem se osvrnuo i na proteste "žutih prsluka", Makron je istakao da neće zbog uličnog nasilja odustati od svoje inicijative za tranziciju prema čistoj energiji.

foto: Reuters

Ipak, u retkom prikazivanju poniznosti i empatije prema besu birača koji žive van velikih francuskih gradova, 40-godišnji predsednik je rekao kako njegova vlada mora biti pametnija u svojim politikama kako bi izbegla "Francusku dve brzine" u kojoj će radnici van urbanih sredina biti ostavljeni sa strane.

"Ne smemo da menjamo put, jer je smer ove mere dobar i potreban", istakao je Makron.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: