Foto: Profimedia/Youtube

odluka

UKRAJINSKI MORNARI OSTAJU U PRITVORU NA KRIMU: Za ilegalni prelazak ruske granice preti im 6 godina zatvora

Krimski sud naložio je danas da 12 od 24 ukrajinska mornara, koje je Rusija pritvorila proteklog vikenda u Kerčkom prolazu zbog povrede ruskih granica, ostanu u pritvoru u naredna dva meseca.

Planeta
> 23:04h

U međuvremenu, takođe zbog povrede ruske granice, sud u gradu Kerču odredio je dvomesečni pritvor trojici povređenih ukrajinskih mornara koji su prebačeni u bolnicu posle incidenta u Kerčkom zalivu u nedelju, prenosi Tass.

Mornari su osumnjičeni za kršenje ruskog Krivičnog zakonika zbog "ilegalnog prelaska granice koji je organizovala grupa ljudi uz prethodni dogovor ili organizovana grupa, ili je organizovan uz primenu nasilja ili pretnje nasiljem", rekao je novinarima predstavnik suda u Simferopolju, prenosi Tass.

Za takve optužbe predviđena je kazna do šest godina zatvora, napominje ruska agencija. Svih 15 mornara će ostati u pritvoru do 25. januara 2019.

Sud u Simferopolju će sutra odlučiti o ograničavajućim merama pre početka sudskog procesa za ostale uhapšene ukrajinske mornare, navodi Tass.

Ruska pogranična straža u nedelju je zaplenila tri ukrajinska vojna broda i pritvorila njihovu posadu, zbog čega je Kijev u ponedeljak uveo 30-dnevno ratno stanje u 10 od 27 ukrajinskih regiona koje smatra najpodložnijim eventualnom ruskom napadu. Ratno stanje stupa na snagu sutra.

Moskva je saopštila da je pogranična straža zaplenila ukrajinske brodove jer su prekršili važeće propise o kretanju sa područja Crnog mora ka Azovskom moru, kroz Kerčki prolaz, te da su ilegalno preši rusku državnu granicu i izveli opasne manevre.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Screenshot