Srbi protestuju, Albanci slave Dan zastave

KURIR UŽIVO I DANAS NA PROTESTU U MITROVICI: Srbi ne odustaju, uz njih su i rudari! Biju nas i terorišu, nemamo lekove EU DA OTVORI OČI (KURIR TV)

Politika
> 13:45h

KOSOVSKA MITROVICA - Srbi protestuju, Albanci slave?! Srbi u severnom delu Mitrovice i danas, drugi dan zaredom, protestuju ispred zgrade Euleksa u severnom delu grada zbog uvođenja taksi na robu iz Srbije i upada ROSU u severni deo grada i hapšenja Srba.

FOTO: Zoran Šaponjić
FOTO: Zoran Šaponjić
FOTO: Zoran Šaponjić
FOTO: Zoran Šaponjić
FOTO: Zoran Šaponjić
FOTO: Zoran Šaponjić
FOTO: Zoran Šaponjić
FOTO: Zoran Šaponjić
FOTO: Zoran Šaponjić
FOTO: Zoran Šaponjić
FOTO: Zoran Šaponjić
FOTO: Zoran Šaponjić

12.00 - Biju nas i terorišu. Nemamo lekove. EU otvori oči! Hoćemo mir a ne ratove. Svete, dokle ćeš zatvarati oči - poručili su Srbi danas iz centra Mitrovice uoči početka protesta.

foto: Tanjug Facebook Printscreen

12.08 - Sa bine okićene srpskim zastavama odjekuje "Oj Srbijo mila mati" dok se građani Mitrovice okupljaju na mirnom protestu na koji su došli i gradonačelnici srpskih gradova sa severa.

foto: Tanjug Facebook Printscreen

12.10 - Počeo je protest. Na početku je ukazano na težak položaj Srba koji se suočavaju sa nestašicom hrane i lekova, a među njima su i studenti koji se suočavaju sa opasnošću da im se ukine pravo na visoko obrazovanje na prištinskom univerzitetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

foto: Zoran Šaponjić

Tim povodom se rečima podrške svojim studentima obratio rektor Univerziteta

u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić koji je istakao da privremene institucije u Prištini hoće da im oduzmu pravo na obrazovanje i na slobodu.

foto: Tanjug Facebook Printscreen

"Umesto da naši studenti stiču znanje i veštine u svojim učionicama, amfiteatrima, laboratorijama, ateljeima, ponovo su oklupljeni tražeći da ih čuju Evropa i svet", rekao je on i apelovao na celu svetsku akademsku javnosti i nezavisne intelektualce. Studentima je obećao da će svi profesori uvek biti uz njih i da će im, uz pomoć države, obezbediti neopodne uslove za studairanje.

foto: Zoran Šaponjić

Okupljenima se potom obratio i student prorektor Nemanja Biševac, koji je poručio da ih takse neće uplašiti, i pozvao da idu zajedno do pobede i pravde, jer odavde nema nazad...

foto: Tanjug Facebook Printscreen

12.17 - Na binu je potom izašao Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, koji je rekao da Srbi na severu i jugu žive u dve različite situacije i da oni na jugu moraju da trpe zbog svog srpskog imena i svoje krsne slave.

- Hiljade ljudi danas pokazuju da se ne mirimo s tim da nas ubijaju, da nas hapse... - dodao je Simić dodavši da su došli na mirne proteste da odbrane svoje pravo na život.

foto: Tanjug Facebook Printscreen

12.22 - Na protest u Mitrovici došli su i rudari Trepče, čiji je predstavnik rekao da rudari stoje uz svoj narod i da neće odustati i da će biti jedinstveni dok se "svi zajedno ne izborimo za normalan život svoje dece i svojih unuka, jer odavde nema nazad..." Živela Srbija, poručili su rudari.

foto: Zoran Šaponjić

- Više od 2.500 zaposlenih u kombinatu "Trepča", uvek su predstavljali nasnažniji stub opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji, poručio je danas na mirnom protestu Srba u Kosovskoj Mitrovici radnik tog kombinata i predstavnik sindikalne organizacije Dragiša Milojković.

foto: Tanjug Facebook Printscreen

Navodeći da se oni nikada nisu žalili, naglasio je da drakonske dodatne takse znače prekid snabdevanja, neophodnog za održavanje proizvodnih aktivnosti Trepče.

"Nećemo se žaliti ni danas, jer kao što naši rudari znaju da moraju da obore i otope tone ruda da bi poslovali, znamo da moramo da se borimo zajedno. Tu smo kao radnici da državi i našem predsedniku, koji se bori za naše građane, pokažemo da smo jedinstveni", objasnio je Milojković.

foto: Zoran Šaponjić

"Neka znaju da se nećemo povući i posustati. Bićemo sve jači, biće nas sve više, svi smo zajedno i Trepča je danas uz svoj narod", poručio je on.

12.27 - Protest u Kosovskoj Mitrovici je završen pesmom "Srce heroja".

Istovremeno, Albanci u južnom delu grada danas ce slaviti svoj praznik Dan zastave. Južni deo grada i čitavo Kosovo južno od Ibra jutros su okićeni albanskim zastavama. Od sinoć na mostu preko Ibra pojacčno je prisustvo Kfora. U Mitrovici jutros pada sneg.

Na mestu odakle je juče tačno u podne više hiljada Srba istaklo svoje neslaganje sa poslednjim potezima Prištini, sinoć su se okupili mladi ljudi. Novo druženje najavljeno je i za večeras.

(Kurir.rs/Z. Š./Foto: Z. Šaponjić)