Foto: Profimedia/reuters

zaleteo se

HRVATSKA SE HVALILA POVEĆANJEM MINIMALCA, A ONDA DOBILA ŠAMAR: Vlada na Tviteru objavila lepe vesti, ali im je Hrvat iz Irske dobro spustio! (FOTO)

Vlada Republike Hrvatske pohvalila se na Tviteru povećanjem minimalca. Na njihovu objavu reagovao je jedan tviteraš, napisavši kako je nova mesečna minimalna plata u Hrvatskoj nedeljni minimalac u Irskoj.

Hrvatska

"Ministar Pavić: Povećanje minimalne plate na 3000 kuna (400 evra) neto je za 9 posto veći iznos u odnosu na prošlu godinu, a u dosadašnjem mandatu ukupno povećanje iznosi gotovo 25 posto. U tom kontekstu, od januara, devet država članica EU imaće manju minimalnu platu od Hrvatske", napisala je vlada u svom tvitu.

Uskoro je usledio sarkastični odgovor tviteraša sa korisničkim imenom Litl basted (Mali gad).

"Mi u Irskoj smo sad na aparatima. 3000 kuna je ovde nedeljni minimalac", napisao je.

Trenutno mesečni minimalac u Irskoj iznosi 1613,95 evra. Podelimo li ovu cifru sa četiri nedelje, minimalna plata u Irskoj iznosi 403,48 evra, odnosno 2990 kuna i 85 lipa.

Povećanje minimalne plate Plenković je najavio na današnjoj sednici vlade. Pohvalio se kako će ovo biti najveći rast plate od 2008. godine.

"Često se uspoređujemo, pitamo gde je Hrvatska u odnosu na druge zemlje. Prema Evrostatu iz jula minimalna plata u Hrvatskoj bila je veća nego u Bugarskoj, Litvaniji, Rumuniji, Letonija, Mađarskoj... A nakon ovog povećanja biće veća nego u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Estoniji", dodao je Plenković.

Kurir.rs/Index.hr

Foto Profimedia/Reuters