Foto: Printscreen

skandalozno

ZLOČINAC SAD TVRDI DA JE NEVIN: Naser Orić posle oslobađajuće presude preti tužbom i traži da mu se Vučić javno izvini

Politika
> 13:35h

Ratni komandant Naser Orić izjavio je sarajevsku televiziju Face da će od predsednika Srbije Aleksandra Vučića tražiti da mu se izvini i da razmišlja da protiv njega podnese krivičnu tužbu za klevetu, pošto ga je Apelaciono veće suda BiH oslobodilo, uprkos izjavama brojnih svedoka za zločine počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

foto: Printscreen

„Ja ovo doživljavam kao osvojen još jedan rov. Ne bih rekao da je država Bosna i Hercegovina ćutala. BiH ima svoje mehanizme koji se bave ovim poslom. Političari nemaju potrebe da se mešaju u ovo. Imaju institucije koje su zadužene za to“, kazao je Orić za televiziju Face.

Advokatice Nasera Orića su u emisiji sarajevske televizije istakle zadovoljstvo povodom oslobađajuće presude

„Zadovoljstvo je advokata svaki put kada dobijemo oslobađajuću presudu. Ovaj predmet je bio složen i komplikovan zbog političke dimenzije i pritisaka koje smo imali. S pravne strane predmet je bio vrlo jednostavan. Naser je pravosnažno oslobođen i ne postoji mogućnost da mu se sudi za ista dela“, rekla je Lejla Čović.

Orić je rekao da želi da javnosti pokaže da optuže protiv njega nisu istina.

„Očekujem od gospodina Vučića da mi se javno izvini za optužbe i klevete koje je istakao u svojim javnim nastupima. Imao sam danas tri poziva od trojice advokata iz Srbije koji traže od mene da podnesu tužbu protiv Vučića za klevetu. Meni je zanimljivo zašto su porodice poginulih srpskih žrtava dozvolile Vučiću da promoviše njihove sinove u kukavice. Vučić je tvrdio da ima čoveka koji je očevidac da sam ja vadio nekome oči. Kao čovek moram pokazati javnosti da to nije istina“, naglasio je Orić.

„Moguće je s pravnog aspekta da Orić podnese tužbu protiv Aleksandra Vučića“, istakla je Lejla Čović.

foto: Printscreen

Orić je kazao da je više puta odlazio u Srbiju te da mu nije jasno zašto je srpskim medijima njegov boravak tamo neverovatan.

„Nikada nisam osećao da me nešto sprečavalo da idem tamo. Ja sam slobodan čovek. Bio sam u lovu tamo i družio se sa Srbima,družim se sa Srbima koji su u ratu bili na drugoj strani“ poručio je Orić.

Na pitanje da li se oseća krivim za bilo šta u ratu, on je rekao:

„Jedino se osećam krivim što nisam bio fizički prisutan 95' u Srebrenici. Samo dragi Bog zna da li bi Srebrenica pala da sam bio tamo. To je ostala crna tačka u mom životu te činjenica što nisam bio sa saborcima da spasim makar još jedan život“, rekao je Orić.

Orić se prisetio i svih svojih boraca te istakao žaljenje povodom svega što se dogodilo u periodu rata

„Ja nemam pravo ni da slavim ni da budem srećan. Drugi moji saborci su poginuli. Ja nemam pravo zbog dece poginulih boraca da se osećam srećno. Halalio sam život 92'. Žao mi je ljudi koji su poginuli. Vrlo malo se brine o deci poginulih boraca“, rekao je Orić.

Orić se na kraju osvrnuo na ono što sledi, a posebno na odnos Srbije prema njemu

„Srbija neće pustiti Nasera Orića dok je živ. Jedna stvar nam mora biti jasna. Jedini način da naprave balans za genocid koji su učinili jeste da osude pripadnike ARBiH. Svi zaboravljamo prve žrtve koje su pale u Bijeljini. Niko ne spominje kada je u Bratuncu 1000 Bošnjaka ubijeno. Sve u svemu, bitno je kad se ja okrenem da oni ćute. Nema tog novca koji može platiti kap moje krvi. Dovoljna mi je nagrada što sam živ“, zaključio je Orić za televiziju Face.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: