Foto: printscreen Krone.at/AP/AFP

ZNAO DA GA PRATE I PRISLUŠKUJU

OBJAVLJENE PORUKE KOJE JE KAŠOGI SLAO PRE SMRTI: Neka nam bog pomogne! POSLE 2 MESECA JE UBIJEN! (VIDEO, FOTO)

Procurile su poruke koje je ubijeni saudijski novinar Džamal Kašogi razmenjivao preko Vocapa sa aktivistom iz Montreala Omarom Abdulazizom.

Planeta
> 08:54h

Među porukama koje je objavio CNN nalaze se i audio-zapisi, fotografije i snimci. Iz poruka se jasno zaključuje da je Kašogija brinuo uspon saudijskog princa Muhameda bin Salmana. Nazivao ga je "zverju koja će proždirati sve na svom putu, čak i one koji ga podržavaju".

"Što više žrtava pojede, to će biti nezasitniji", piše Kašogi u jednoj od poruka koju je poslao u maju. "Ne bih se čudio da njegova opresija dostigne i one koji navijaju za njega", dodao je.

foto: printscreen CNN

Razmena poruka otkrila je i da je dvojac Kašogi-Abdulaziz planirao da pokrene onlajn akciju okupljanja omladine koja bi javno prozivali saudijske vlasti. Planirali su da stvore "vojsku mladih" koja bi se usprotivila saudijskom režimu. Međutim, kada je u avgustu posumnjao da ga saudijske vlasti prate i prisluškuju, Kašogi je odustao od te ideje.

foto: printscreen CNN

Kašogi i Abdulaziz, takođe veliki protivnik saudijskog režima, razmenili su u razdoblju od oktobra 2017. do avgusta 2018. godine preko 400 poruka. Upravo je Abdulaziz u kolovozu upozorio Kašogija da sumnja da saudijske vlasti prate njihovu prepisku, na što mu je Kašogi napisao: "Neka nam bog pomogne". Dva meseca kasnije bio je mrtav.

foto: printscreen CNN
foto: printscreen CNN

Kašogi koji jpobegao iz Saudijske Arabije u SAD 2017. godine, ubijen je 2. oktobra u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu kada je otišao po dokumenta za venčanje. Prema turskom tužilaštvu, on je zadavljen i zatim raskomadan.

Ankara navodi da je tu operaciju izvelo 15 osoba koje je poslala Saudijska Arabija koji su odmah posle zločina napustili Tursku.

Kurir.rs/

printscreen Krone.at/AP/AFP