Foto: EPA, Reuters

ČEKA SE SAMO PREMIJER

POBEDA ŽUTIH PRSLUKA, MAKRON PORAŽEN! Izvori iz vlade otkrivaju: Francuska neće povećati cene goriva!

Francuski premijer Eduard Filip uskoro će najaviti ukidanje povećanja poreza na gorivo, navodi AFP, pozivajući se na izvore iz vlade.

Planeta
> 09:34h

Francuska vlada zvanično je otkazala sastanak sa predstavnicima "žutih prsluka" zakazan za danas.

Suspenzija odluke o povećanju poreza na gorivo trebalo bi da bude na snazi nekoliko meseci i trebalo bi da je prate i druge mere u cilju smirivanja situacije.

Šef vlade bi trebalo da saopšti odluku sa sinoćenjeg sastanka u Jelisejskoj palati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom pred poslanicima stranke Francuska u pokretu u Parlamentu, rekli su neimenovani vladini izvori.

Predsednik Francuske Emanuel Macron je u više navrata rekao da neće popustiti pred zahtevima demonstranata, ali je u ponedjeljak vlada signalizirala da je spremna da napravi neke kompromise. Takođe, on je održao hitan sastanak službi bezbednosti i otkazao planiranu posetu Srbiji.

Najmanje tri osobe su nastradale, a na stotine je povređeno od 17. novembra kada je počeo protest "žutih prsluka" u Francuskoj.

Francuski radnici zaposleni u Hitnoj pomoći pridružili su se antivladinim protestima, dok se francuski premijer Eduar Filip sastao sa političkim rivalima u pokušaju da smanji bes građana nakon nasilnih nemira koji su pogodili Pariz.

Na desetine kola Hitne pomoći blokiralo je most koji vodi ka nacionalnoj skupštini, a pripadnici policije stajali su da bi ih sprečili da se približe zgradi parlamenta.

To je bio najnoviji u nizu protesta protiv vlade francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Kurir.rs/ RT

Foto: Kurir.rs