Foto: Privatna Arhiva

nove presude

PROMENJENE PRESUDE ZBOG UTAPANJA BRAĆE NA SREBRNOM JEZERU: Direktoru škole i treneru ublažene kazne na dve godine uslovno

Crna Hronika

Zbog utapanja na Srebrnom jezeru dvojice braće iz Rače, Stefana (14) i Nikole (13) Petrovića, Osnovni sud u Velikom Gradištu direktora i trenera OŠ “Karađorđe”, Z. J. i M. G. osudio je na godinu dana zatvora, uslovno na dve godine, a vlasnike kobnih pedalina, M. S. i D. S. iz Niša, na po dve godine zatvora.

Tako je bračni par dobio iste kazne kao u prvostepenom postupku, ali su direktoru i treneru ublažene, pošto su ranije bili osuđeni na po godinu dana kućnog zatvora.

Osnovno javno tužilaštvo nezadovoljno je ovom presudom i najavilo je žalbu Apelacionom sudu. Oni su tražili najmanje po dve godine zatvora i to za sve.

Braća su se utopila 11. septembra 2016. godine u Srebrnom jezeru, nakon odigrane fudbalske utakmice zbog koje su sa direktorom i trenerom došli u Veliko Gradište. Oni su stradali dok su se vozili na pedalini, na kojoj su bili sa još četiri svoja druga.

U jednom trenutku, njih dvojica sišla su u vodu duboku pet metara, ali su se držala za pedalinu, jer su bili neplivači.

Po povratku na pedalinu, Nikola se okliznuo i pao u jezero, a Stefan je skočio da mu pomogne, ali su ubrzo obojica potonula. Direktor i trener optuženi su jer nisu vodili računa o bezbednosti đaka koje su poveli na utakmicu, a vlasnici pedalina jer su ih iznajmili maloletnicima i to bez zaštitnih prsluka.

(Kurir.rs/Novosti/D.N.)