Foto: Printscreen YT

PROĐE 40 godina

DUŠAN SAVIĆ ZA KURIR: Uvek je lepo kada se setim tog trenutka sa Hajberija!

Danas se navršava tačno 40 godina od spektakularnog gola Dušana Savića na stadionu Hajberi. Crvena zvezda je tog 6. decembra 1978. remizirala protiv Arsenala u gostima (1:1) i izborila prolaz u četvrtfinale Kupa UEFA.

Fudbal
> 14:59h

Nema čoveka u Srbiji, a i šire, koji ne zna kako je Dule Savić pocepao mrežu čuvenog Pata Dženingsa, odnosno fenomenalne akcije koju su kreirali Vladimir Petrović Pižon, Cvijetin Blagojević i Nedeljko Milosavljević.

Veliku popularnost ovom golu doneo je i film "Munje", odnosno rečenice koje izgovara čuveni glumac Nebojša Glogovac, koji opis gola Dušana Savića završava sa:

- A u Londonu - muk!

Dušan Savić se u razgovoru za Kurir prisetio utakmice u Londonu i gola koji je dao Arsenalu.

- Uvek je lepo kad se čovek seti tog trenutka. Još je lepše što me skoro svaki dan podsećaju na taj gol (smeh).

Baš taj gol ušao je u anale srpskog fudbala, a klinci i danas vole da ga pogledaju na Jutjubu.

- Popularnosti tog gola doprineo je mnogo film "Munje" i fantastična rola glumca Nebojše Glogovca. Ta scena... To je nešto što se pamti. Upravo je to mladima približilo taj gol. Meni je drago što se priča o tom golu održava i što živi u narodu. Taj gol jeste bio lep, a bio je i kruna jedne fantastične sezone Crvene zvezde.

Ta utakmica i taj gol postali su, što bi se reklo, lična karta Dušana Savića.

- Suštinski, taj gol i jeste najznačajniji u mojoj karijeri. Zato što je postignut u bitnoj utakmici, protiv velikog kluba, uz to u gostima, na slavnom stadionu Hajberi, iz fantastične akcije, dva minuta pre kraja meča i odveo je Zvezdu u sledeću rundu takmičenja. Tada, pre 40 godina, gol je proglašen za najlepši u sezoni Kupa UEFA. Sve se desilo da ostane upamćen! Gol je ostao da živi! Ušao je u antologiju! Kao što neke pesme postanu večne, tako je i s tim golom - zaključio je Savić.

Zanimljiv detalj o utakmici između Arsenala i Crvene zvezde otkrio je nedavno i Vladimir Petrović Pižon:

- Sve je bilo interesantno i zbog toga što su s nama putovale žene. Gubili smo 0:1 i izbila je neka tuča na tribinama... Naše supruge su otišle sa stadiona 15 minuta pre završetka utakmice. Nisu videle gol koji smo dali. Dolazimo u hotel, pevamo, a one nas gledaju, ćute, ne znaju šta se dešava. Kada smo im rekli da smo prošli, i one su počele da pevaju.

6. decembar 1978. Arsenal - C. zvezda 1:1 London. Stadion: Hajberi. Gledalaca: 41.566. Sudija: Ulf Erikson (Švedska). Strelci: Alan Sanderlend (69) - Dušan Savić (87). ARSENAL: Dženings, Gating, Rajs, O'Liri, Nelson, Riks (od 68. Mekdonald), Prajs, Jang, Heli ( od 89. Kosmina), Stejplton, Sanderlend. Trener: Teri Nil. CRVENA ZVEZDA: A. Stojanović, Jovanović, Krmpotić, Muslin, Keri, Jurišić, Petrović, Blagojević, Savić, Borovnica, Milosavljević. Trener: Branko Stanković.

Kurir sport/Aleksandar Radonić, foto: Printscreen Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: