Foto: Profimedia

direktno

STRANI MEDIJI OCRNILI HRVATSKU: Nije čudo što svi beže, nisu problem samo male plate

O specifičnoj situaciji na hrvatskom tržištu rada gde istovremeno nedostaje zaposlenih, ali je prisutna i visoka stopa nezaposlenosti, počeli su da pišu i strani mediji.

Hrvatska

Rojters piše kako Hrvatsku pogađa ozbiljna nestašica radne snage, pogotovo tokom turističke sezone. Smatra kako takva situacija ozbiljno preti daljem ekonomskom razvoju Hrvatske i pita se hoće li Hrvatska uspeti da dostigne druge razvijenije zemlje Evropske unije.

Ekonomski analitičari, prema Rojters, smatraju kako uzrok leži u niskim primanjima, lošem obrazovanju i ekonomija koja je pretežno pod kontrolom države. To su glavni faktori zbog kojih mladi i radno sposobni ljudi napuštaju Hrvatsku u potrazi za boljim zaposlenjem. Rojters navodi podatke HUP-a prema kojima hrvatskim firmma nedostaje najmanje 30.000 radnika, većinom u turističkom sektoru, što je problematično jer turizam u Hrvatskoj ima vrlo visok udeo u BDP-u, gotovo 20 odsto.

S nedostatkom zaposlenih ne muči se samo turistički sektor, piše međunarodna novinska agencija, već i mnoge strane i domaće firme širom Hrvatske, mada je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj još uvek jako visoka.

Svaki pozitivan pomak u tom smeru, tj. smanjenje broja nezaposlenih, većinom se događa zbog iseljavanja stanovnika iz Hrvatske, a ne zbog pravilne pripremljenosti mladih za tržište rada.

“U Sisku nedostaje kvalifikovane radne snage. Protekle fiskalne godine, kada smo zapošljavali 71 radnika, 40 odsto onih koji su se prijavili za posao nisu zadovoljavali uslove. Skoro polovinu naših zaposlenih morali smo sami dodatno da obučavamo“, ispričala je za Rojters Ivana Rumac iz tvrtke ABS.

"Hrvatski obrazovni sistem ne nudi adekvatno obrazovanje za kadar koji nam je potreban“, rekli su za Rojters iz ABS-a. Kompanija ABS, sa sedištem u Sisku, sada zapošljava 116 radnika, a namerava da poveća povećati broj zaposlenih na 150 do kraja fiskalne godine.

Rojters navodi kako samo u Zagrebu nedostaje skoro 800 kuvara i oko 1500 konobara, ali da problem ne postoji samo u uslužnom sektoru.

Ankica Prasnjak iz strukovnog sindikata medicinskih sestara tako je za međunarodnu novinsku agenciju rekla da u Zagrebu nedostaje 300 medicinskih sestara jer su mnogi medicinski tehničari i sestre napustili Hrvatsku i zaposlili se na bolje plaćenim poslovima u EU.

Hrvatska nije prva zemlja, piše Rojters, koju je snašla ovakva situacija. Mnoge druge, bivše socijalističke zemlje suočile su se s istim problemom – odlivom mladih mozgova u bogatije zemlje zbog otvaranja granica i slobode kretanja unutar Evropske unije.

Poslodavci traže od hrvatske vlade da se poveća godišnja kvota zapošljavanja stranih državljana, ali međunarodna novinska agencija smatra kako to neće rešiti problem jer kvalifikovani radnici radije odlaze u druge zemlje Evropske unije gde se nude veća primanja i bolji uslovi rada. “Poslodavci u Hrvatskoj ne mogu da povećaju plaće jer neće više biti profitabilni“, rekao je Tomić za Rojers.

Analitičari smatraju da prevelika birokracija, visoki porezi, nefikasno pravosuđe i promenljivi zakonski propisi uveliko usporavaju i otežavaju ekonomski rast Hrvatske, piše Rojters. Ali, mada je ekonomska situacija u Hrvatskoj teška i za mnoge neprihvatljiva, to ne znači da se iz Hrvatske odselila sva radna snaga.

Marija Knežević-Kajari iz Ministarstva rada i penzionog sistema tvrdi da je u Hrvatskoj zaposleno samo 60 odsto radno sposobnog stanovništva.

“Uvoz radne snage samo je deo rješenja. Smatramo da se treba dodatno obrazovati već postojeća radna snaga. S tim ciljem nudimo finansijsku pomoć svim firmama i poslovnim subjektima koji imaju kvalitetne poslovne ideje“, izjavila je Knežević-Kajari za Rojters.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia