Foto: Printscreen YT

uspeh

TURSKA IMA NOVU MOĆNU LETELICU: Erdogan s ponosom predstavio domaći vojni helikopter Gokbej koji spada među najbolje na tržištu! (VIDEO)

Redžep Tajip Erdogan je izdao naredbu rukovodstvu svih turskih odbrambenih institucija da bez preke potrebe ne uvoze nikakve strane proizvode.

Planeta
> 18:40h

"Turska može da razvije i zadovoljiti sve strateške potrebe odbrambene industrije i nećemo stati dok to ne postignemo. "Kasirga", "Bora", "Som" i slične rakete ulaze u fazu serijske proizvodnje, a radimo na novim modelima.

Napravićemo i veliki iskorak kada je reč o raketama dugog dometa. Završena su testiranja u okviru tog projekta koji će Tursku uvesti u višu ligu", poručio je Erdogan.

Erdogan je danas otkrio da će novi turski vojni helikopter opšte namene nositi ime “Gokbej“.

Turska industrija za avijaciju i svemir (TUSAS) predstavila je danas turski vojni helikopter T615 koji je dobio i novo ime "Gokbej".

Reč je o helikopteru koji je 6. septembra uspešno izveo prve letove. Novi helikopter proizveden je sopstvenim kapacitetima TUSAS i uz podršku turskog Ministarstva odbrane

Tokom uspešnog testnog leta, piloti su izveli i manevre koji taj helikopter svrstavaju u red prestižnih letelica te vrste u međunarodnim okvirima.

To je višenamenski helikopter, koji može da se koristi u vojne i civilne svrhe.

Spada u red najboljih na tržištu, posebno zato što ima sposobnost brzih i efikasnih poletanja, manevara spuštanja na visokim nadmorskim visinama i temperaturama, bez obzira na vremenske uslove i konfiguraciju terena.

U narednoj fazi novoproizvedeni helikopter treba da prođe procedure sertifikacije i kvalifikacije, a predviđeno je da se najkasnije za dve godine nađe u upotrebi. TUSAS je ranije stavio svoj potpis na velike projekte poput bespilotne letilice ANKA i helikoptera ATAK.

Radio je i niz projekata za vodeće svetske kompanije u avioindustriji, kao što su Boing, Leonardo...

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Foto printscreen YT