Resursi Održana konferencija "Cirkularna Srbija"

ODRŽANA KONFERENCIJA "CIRKULARNA SRBIJA": Napravimo ono što nemamo od onog što imamo

Mogućnosti Procenjuje se da bi se uvođenjem modela cirkularne ekonomije u Srbiji moglo otvoriti čak 30.000 radnih mesta, ukazao je Miroslav Miletić, savetnik predsednika PKS

Društvo

Inovacije, infrastruktura i informacije su tri ključna stuba cirkularne ekonomije, zaključeno je juče na konferenciji "Cirkularna Srbija", koja je održana u prostorijama Privredne komore Srbije.

Da bi Srbija adekvatno iskoristila već korišćene resurse, najpre je potrebno da primeni znanje i iskustvo iz zemalja Evrope koje su već uspešne u tome. Cirkularna ekonomija predstavlja nov pristup koji integriše ekonomiju i sistem upravljanja otpadom.

foto: Marina Lopičić

Western Balkans Consulting Global (WBCG) i Privredna komora Srbije organizatori su konferencije koja je završni događaj projekta koji je finansirala EU s ciljem da ukaže na prednosti duboke digitalizacije u industriji, da poveća konkurentnost, rast i privlačnost sektora reciklaže kroz promene u oblasti privrede i na novi obrazovni pristup i vođeno preduzetništvo.

foto: Marina Lopičić

Dušan Vasiljević, predsednik UO WBCG, objasnio je da je cirkularna ekonomija platforma koja ima za cilj da privrednim subjektima pre svega ukaže na mogućnost i potrebe korišćenja otpada.

- Glavni deo projekta bila je poseta Nemačkoj i Holandiji, gde je grupa eksperata iz naše zemlje imala priliku da se upozna sa iskustvima tih zemalja u oblasti cirkularne ekonomije, oblasti koja omogućava da se postojeći resursi i sirovine iskoriste ponovo. Glavni moto cirkularne ekonomije jeste da napravimo nešto što nemamo od nečega što imamo ono što imamo da potrošimo ponovo i tako doprinesemo očuvanju životne sredine - zaključio je Vasiljević.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Miroslav Miletić istakao je da se procenjuje da bi se uvođenjem modela cirkularne ekonomije u Srbiji moglo otvoriti čak 30.000 radnih mesta.

Filip Abramović Veoma značajni projekti

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović naglasio je da su ovakvi projekti i pomoć EU u okviru oblasti cirkularne ekonomije veoma značajni: - Ministarstvo smatra da je cirkularna ekonomija, kada je oblast upravljanja otpadom u pitanju, jedna od glavnih stvari, ključnih i trajnih rešenja za našu zemlju i uopšte za upravljanje otpadom. Prvenstveno ulažemo napore u povećanje razumevanja važnosti cirkularne ekonomije, uopšte problema upravljanja otpadom kroz institucije i planiramo da to nastavimo.

Kurir.rs/ M. B./ Foto: Marina Lopičić