Foto: Dušan Grubin, Promo

Goran Stanković i Vladimir Tagić

JUTRO ĆE PROMENITI SVE JE KRIK NAŠE GENERACIJE: Autori otkrivaju da li će biti nastavka i u koju glumicu su zaljubljeni!

Pop kultura
> 18:17h

Serija "Jutro će promeniti sve" ostvarila je veliki uspeh i privukla mnogobrojne gledaoce, a kada su se malo slegli utisci nakon nedavnog emitovanja poslednje epizode, razgovarali smo sa njenim autorima Goranom Stankovićem i Vladimirom Tagićem.

Svi se nadaju drugoj sezoni. Hoće li je biti? I kakvi su utisci sada?

Vlada: Zasad ne postoji težnja za drugom sezonom. Mislimo da se priča završila na pravi način. Veoma smo iznenađeni pozitivnim reakcijama i to kako su je ljudi vatreno gledali. Tome smo se nadali svakako, ali naša očekivanja bila su mnogo skromnija.

Goran: Od početka smo bili voljni da se intimno otvorimo i stavimo pred druge naše probleme. Ispostavilo se da oni koji su se poistovetili sa junacima iz serije očigledno prolaze kroz isto i da nismo sami. Za mene je važno da, kad korespondiram sa umetnošću, imam taj osećaj da nisam sam, da još neko oseća to što ja osećam - tada se osetim kao deo nečeg većeg. Nadam se da smo u tome uspeli.

Goran i Vladafoto: Dušan Grubin, Promo

Junaci su inspirisani vašim životima?

Goran: Filipova povratnička priča je moja. Vratio sam se iz Amerike, tako da su nam moji utisci i iskustva pri povratku bili inicijalna kapsula za nastanak priče.

Vlada: Smatrali smo da ako hoćemo da budemo iskreni prema publici, moramo da pođemo od sebe, svog iskustva i života naše generacije.

foto: Dušan Grubin

Goranov uspeh u Americi: Film mi je bio nominovan za studentskog Oskara

Goran Stanković proveo je dve godine na master studijama u Los Anđelesu, a tamo je snimio i film koji je nominovan za studentskog Oskara. - To je bilo neprocenjivo iskustvo. Američka škola dosta potencira na radu sa glumcima i rekao bih da je to najveći adut iz mog školovanja tamo. Što se tiče Oskara, moj film je bio među devet nominacija iz cele Amerike. To je ogroman uspeh i čast. Sa ove tačke gledišta, mislim da je moja ideja da usred Holivuda snimam film o Drugom svetskom ratu na ruskom bila suluda, ali tada sam to tako želeo. Danas bih mnogo toga uradio drugačije.

Kako ste birali glumce? Kažu da su veliki reditelji potajno zaljubljeni u svoje glumice. Da li je tako i kod vas?

Goran: (smeh) Da, zaljubljen sam u obe, i u Jovanu Stojiljković i u Isidoru Simijonović, zaljubljen sam u njihovu glumu i one su mi bile ogromna inspiracija.

Vlada: Srećan sam što smo imali priliku da kao reditelji biramo između veoma talentovanih mladih glumica, kojih zaista ima kod nas. One će tek pokazati koliko su sjajne.

foto: Aleksandar Anđelić, This and That

Šta je promenilo "Jutro"?

Vlada: Serija je uspela da unese svežinu i inovativnost u rediteljskom i estetskom smislu. Nadam se da smo uspeli da prenesemo duh i krik naše generacije i probleme s kojima se suočavamo i da je to jedna slika Beograda danas i da će biti pečat ovog vremena. Voleli bismo da bude zanimljiva budućim generacijama i da je gledaju kao što mi sada gledamo "Grlom u jagode" da bismo videli kakav je to bio Beograd u to vreme.

(Kurir/ Lj. Radanov / M. Cukić, Foto: Dušan Grubin, promo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: