Foto: Peđa Jagić

sjajno

RUSIJA DOMAĆIN TCR: Objavljen kalendar za 2019. godinu!

Organizator Ruskog prvenstva na kružnimstazama (RSKG), u kojem najmoćniju i najprestižniju klasu predstavlja Turing (TCR) objavio je kalendar takmičenja za 2019. godinu.

Ostali sportovi
> 09:12h

Na programu je ponovo sedam takmičarskih vikenda, ali će za razliku od dosadašnje (iznuđene) prakse oni biti voženi na sedam različitih staza.

Sezonu u drugoj polovini aprila po običaju otvara staza Tvrđava Grozni u Čečeniji, a njeno finale biće održano na Soči autodromu tokom prvog vikenda septembra.

Šampionat će prvi put posetiti ADM trkalište u Podmoskovlju. Ova trkačka pista u sklopu aerodroma Mjačkovo, smeštena tridesetak kilometara istočno od glavnog grada Rusije, već je bila na kalendaru sezone 2018, ali njena rekonstrukcija nije bila završena na vreme, pa je u programu zamenjena drugim odlaskom na Tvrđavu Grozni.

ADM trkalište sada je potpuno prerađeno i ima FIA homologaciju 4. ranga.

“Saslušalismo mišljenja svih učesnika Ruskeserije kružnih trka i predložili smo jedinstvenikalendar, koji uključuje sedam staza u raznim regionima zemlje; na takvojraznovrsnosti autodroma pozavidela bi nam većina evropskih trkačkih šampionata”,istakao je RSKG direktor Oleg Petrikov.

“AMD autodrom već je figurisao u projektu kalendara prošlih godina, ali sada postoje svi razlozi da verujemo da će se glavne trke Rusije najzad vratiti u Mjačkovo. Prošle godine ta staza je dokazala da može da ugosti profesionalna takmičenja.”

Na RSKG trkačkimvikendima tradicionalno se organizuju trke pet klasa – Turing (TCR), Superprodukcija, Turing-lajt, Nacionalne i Nacionalne junior. Za većinu njihorganizator je za 2019. spremio inovacije u tehničkim i sportskim pravilima, asledeći noviteti primenjivaće se u Turing klasi.

Kao i dosad, biće dopuštennastup TCR automobilima sa sekvencijalnom i DSG transmisijom, ali tempo ovihprvih više neće biti veštački ograničavan balastom. Kako to uravnoteženje otpada, očekuje se da će se vlasnici modela s trkačkim menjačem boriti za najvišeplasmane u apsolutnom poretku, dok će pilotima s DSG tehnikom biti teže da imse suprotstave, pa će imati sopstveni trofej u vidu Kupa Ruskog auto-saveza.Podrazumeva se da će automobili s oba tipa transmisije i dalje startovati ivoziti trke zajedno.

Takođe, planirano je dase u okviru Turing klase proglasi ovoreni šampionat TCR Rusija, i to pod FIA patronatom. U njemu su vrata otvorena i vozačima sa inostranim takmičarskimlicencama, ali i domaćim pilotima.

Ubuduće će svi modeli iste marke automobila biti opterećeni identičnim težinskim hendikepom, srazmernim njihovoj uspešnosti. Konačno, u takmičarski program vraća se nedeljna 10-minutna vormap sesija uoči druge, nedeljne trke vikenda.

Kalendar RSKG i TCR Rusija 2019.

20-21. april: Tvrđava Grozni 18-19. maj: NRing, Nižnji Novgorod 22-23. jun:Smolensk ring 13-14. jul: Kazanj ring 03-04. avgust: ADM Raceway 17-18. avgust: Moskovski autodrom 07-08. septembar: Soči autodrom

Kurir sport/Serbia ring

Foto: Peđa Jagić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: