Foto: Reuters / Dado Ruvić

dišu na škrge

ZBOG NEVIĐENOG ZAGAĐENJA U SARAJEVU POSEBNE MERE: Nema građevinskih radova, utakmica na otvorenom i zadržavanja saobraćaja u centru!

Zbog pojačane koncentracije zagađenih materija u vazduhu Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo preuzeo je mere ograničavanja rada postrojenja za proizvodnju toplotne energije, obezbjeđivanje protoka motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama.

Bosna i Hercegovina

Kako je navedeno, štab je proglasio danas "Upozorenje" iz Plana interventnih mera, sa elementima "Uzbune".

foto: Reuters / Dado Ruvić

S obzirom na najave o stabilnim vremenskim prilikama za Kanton Sarajevo u naredna 24 sata, očekuje se dalji porast štetnih materija u vazduhu.

Neke od mera su i zabrana izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru, osim u slučaju hitnih intervencija, zabrana kretanja automobila na potezu glavne saobraćajnice Baščaršija-Ilidža u oba smera, čiji benzin motori imaju normu "evro dva" i manju, ili dizel motori sa normom "evro tri" i manju.

foto: Reuters / Dado Ruvić

Јedna od mera je i zabrana održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti za uzraste mlađe od osamnaest godina na otvorenom prostoru i maksimalno povećanje kapaciteta trolejbusa i tramvaja.

Kurir.rs / RTRS

Foto: Reuters / Dado Ruvić