Foto: Profimedia, Printscreen

strategija

KINEZI I RUSI UDARAJU NA HAARP: Ako zajednički eksperimenti dve države budu uspešni, Zemljina atmosfera neće biti ista (VIDEO)

Ako zajednički eksperimenti koje sprovode Kina i Rusija budu uspešni, dve zemlje će moći da modifikuju Zemljinu atmosferu s visoko frenkventnim radio-talasima.

Planeta

Naučnici su emitovali radio-talase visoke frekvencije kako bi manipulisali jonosferu iz ruskog postrojenja za zagrejavanje jonosfere u vojnoj bazi Sura koja se nalazi u blizini Vasilsurska, grada koji je istočno od Moskve, dok je u isto vreme kineski sezmo-elektromagnetski satelit merio efekte nastalog poremećaja plazme iz orbite.

Ovo nije prvi put da je sličan eksperiment napravljen, međutim vest da Kina i Rusija zajedno razvijaju takav projekt koji je objavljen i u naučnim radovima prestrašio je mnoge zbog potencijalne vojne primene eksperimenta.

Naime, jonosfera i jonizirani gas koji se u njoj nalazi ključni su za radio komunikaciju. Selektivnim odabirom čestica i emitovanje radio-talasa koji bi mogli da ih poreme, moglo bi se tehnički ili pojačati ili blokirati radio-signale dugog dometa.

Preliminarni eksperimenti koji su sprovedeni u junu i koji su bili napravljeni kao priprema za buduća istraživanja jonosfere imala su ekstremne posledice. U jednom od eksperimenata koji je uticao na područje poremećaja jonosfere i koji je navodno bio veličine 126.000 kvadratnih, temperatura joniziranog gasa u atmosferi podgla se za 100 stepeni Celzijusa.

Oni koji su uključeni u eksperiment tvrde kako je istraživanje isključivo naučno i da nije štetno za atmosferu. “Ne igramo se Boga”, izjavio je anonimni naučnik za Saut Čajna Morning Post i dodao: “Mi nismo jedina zemlja koja sarađuje s Rusima i druge zemlje rade slične stvari".

Sovjetski savez osnovao je vojnu bazu Suru početkom 1980-ih, ali se smatra kako je poslužila kao inspiracija za još veće postrojenje za zagrejavanje atmosfere u SAD koje se zove HAARP koji je sagrađen u Aljasci otprilike deset godina kasnije i koje je delomično bilo finansirano od strane američke vojske.

HAARP je značajno jače postrojenje od Sure, a američka vojska nije odustala od manipulisanja atmosfere što se može videti i u eksperimentu bacanja plazmatskih bombi nabijenih čestica u gornje slojeve atmosfere kako bi videli što će se dogoditi u jonosferi.

Smatra se kako Kina gradi napredno postrojenje za zagrijavanje jonosfere u gradu Sanja koji je na jugu Kine koji bi mogao da manipuliše jednog dana jonosferu iznad celog područja južnog kineskog mora.

“Ovakva međunarodna saradnje je vrlo retka za Kinu” izjavio je fizičar i inženjer Guo Liksin sa kineskog univerziteta Ksidian koji nije uključen u eksperiment. Naime, čak i za one koji se bave istraživanjem manipulisanja jonosfere zajednički ekperimenti Kine i Rusije su bili iznenađujući.

Kurir.rs/Sajens Alert

Foto: YT Screenshot