Foto: Beta, 20.02.2018

neobavešteni

DSS PITA SAVEZ ZA SRBIJU: Ko je organizator i koji su ciljevi protesta u Beogradu?

Politika

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas da je načelan stav te stranke da će biti na opozicionim protestima koji se subotom održavaju u Beogradu sve dok su ciljevi jasni, a to su fer izborni i medijski uslovi i dok je organizacija jasna.

DSS je uputila pismo Savezu sa Srbiju jer ga smatra "na neki način, neformalnim organizatorima".

foto: Beta

"Ukazali smo na potrebu da se ciljevi tih protesta jasno definišu, da ne budu ad hok postavljeni iz subote u subotu, i da se malo rasvetli oko organizatora", rekao je Jovanović, na konferenciji za novinare održanoj pošto je potpisao sporazum o saradnji sa Državotnornim pokretom Srbije Slobodana Samardžića.

Jovanović je naglasio da "sve dok je situacija čista, naročito u pogledu ciljeva, njihova načelna i ne samo načelna podrška stoji, kao što je stajala prošle subote".

Na pitanje da li će doći i na naredni protest u subotu, on je rekao da će "videti i da će biti u komunikaciji" da sazna kakav je cilj i "ko će predavati zahteve".

"Nije potpuno nevažno da se zna u ime koga idemo u protest, u ime čega, a to su izborni i medijski uslovi", rekao je Javanović, podsetivši da je i DSS potpisala dokument sa takvim zahtevima vlastima.

On je rekao da nema ništa protiv nevladinog sektora, ali "ako političari učestvuju u nekom protestu, ne bilo loše i ne treba bežati od toga da oni sami isporuče neki zahtev".

foto: Beta/Miloš Miškov

Sporazum koji je potpisao sa Samadžićem, predviđa koordinaciju političkih i aktivnosti, okupljanje ličnostii s podudarnim političkim razmišljanjem pod jedan "kišobran".

Samardžić je naglasio da je suprostavljanje politici "predaje Kosova koju vodi ova vlast" istovremeno i borba za demokratiju.

"Ovaj način vođenja politike u vezi s Kosovom vodi ovu vlast direktno u autokratiju i despotski režim i to je u neposrednoj vezi", rekao je Samardžić, uz ocenu da se Srbija "vratila u devedeste godine ali u još gorem obliku".

(Kurir.rs/Beta)