Foto: Profimedia

SKANDAL DO SKANDALA

2018. KATASTROFALNA ZA DRUŠTVENE MREŽE! Krađe podataka, lažne vesti i hakovanje OJADILI MILIONE LJUDI! Džaba silna izvinjavanja!

SAN FRANCISKO - Zbog krađe podataka, lažnih informacija i uvredljivog rečnika na društvenim mrežama, kao i izveštaja da su strani operativci koristili njihove usluge, mnogi ljudi u SAD sada su skeptični kada je reč o prednostima društvenih medija, smatraju stručnjaci.

Planeta

Zvaničnici društvenih mreža zbog svega toga su nekoliko puta morali da svedoče pred američkim Kongresom.

"2018. je bila teška godina kako za tehnološke kompanije tako i za korisnike njihovih usluga", izjavio je direktor kompanije za skladištenje podataka Letisvork ink. (LatticeWork Inc.) Pantas Sutarda. Zbog toga su direktori velikih kompanija išli su na svedočenja i dali silna obećanja članovima Kongresa da će rešiti probleme hakovanja svojih sistema, što još nisu u stanju da urade, dodaje on.

Najviše se preispitivao rad Fejsbuka. Taj gigant društvenih mreža kritikovan je posle otkrića da je jedna političko-konsultantska kompanija zloupotrebila podatke miliona korisnika. Zato je direktor Fejsbuka, Mark Zakerberg, u proleće krenuo na "turneju izvinjavanja", kako su kampanju ironično nazvali Amerikanci, u nameri da uveri korisnike da će kompanija ubuduće bolje čuvati njihove podatke.

Ali tu nije bio kraj: saznalo se da su podaci korisnika Fejsbuka kompromitovani zbog hakovanja. Dalje, ta društvena mreža je objavila lažne izveštaje zbog kojih je izbilo nasilje u Mjanmaru i Šri Lanki.

Brojni korisnici Fejsbuka zbog ovoga su napustili tu platformu i prebacili se na druge mreže.

Neki članovi američkog Kongresa obećali su da će 2019. doneti federalni zakon o zaštiti podataka, a tehnološke kompanije kažu da podržavaju tu inicijativu. Međutim, da li će novi propisi povećati poverenje u digitalne usluge - ostaje da se vidi, piše Glas Amerike.

Kurir.rs/Tanjug

Foto:2018.