Foto: EPA, AP

otvoreno

NAŠE KOMŠIJE STALE NA ČELO EU: Ko veruje da će Rumunija ispuniti svoj zadatak, a ko misli sa će Bukurešt zabrljati?

Predsednik Evropskog saveta Donald Task izjavio je u utorak da je uveren da će Rumunija "isporučiti" jer preuzima rotirajuće rukovodstvo Saveta EU.

Planeta
> 12:57h

"Srećna Nova godina! Želim Rumuniji sve najbolje sa njenim prvim predsedavanjem EU. Uveren sam da ćete ostvariti i radovati se radu sa vama", napisao je Tusk na Tviteru.

Tuskova poruka bila je u oštroj suprotnosti sa komentarima predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera prošle nedelje. Junker je rekao da Rumunija "još nije u potpunosti shvatila šta znači predsedavati zemljama EU".

Junker je rekao da je "sumnjao" da li Rumunija može da povuče svoju novu ulogu poštenog posrednika u vođenju zakonskih zakona preko Saveta, jedne od tradicionalnih uloga šestomesečnog rotirajućeg predsedništva. "Promišljeno delovanje zahteva i spremnost da se saslušaju drugi i čvrsta volja da se sopstvene brige stavljaju na kraj reda", rekao je Junker.

Rumunska premijerka Vjorika Danćila je u utorak izjavila da je odlučna "da pokaže da je Rumunija pouzdan partner u konsolidaciji evropskog projekta i osiguravanju njegove kohezije".

Kurir.rs/Politiko

Foto: AP, EPA