Foto: AP / Whelan Family

špijunska afera

RUSIJA DOZVOLILA POSETU AMERIKANCU OPTUŽENOM DA JE ŠPIJUN: Polu Velanu odobren konzularni pristup!

Rusija je dozvolila konzularni pristup pritvorenom američkom državljaninu Polu Velanu, koji je osumnjičen za špijunažu, potvrdilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Planeta
> 17:22h

Ruska Federalna služba bezbednosti pokrenula je krivičnu istragu protiv Velana, nakon što je uhapšen u petak, navodi Rojters.

Ranije danas, američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da se SAD nadaju da će uskoro imati pristupa Amerikancu koji je u Rusiji pritvoren na osnovu optužbi za špijunažu i tražiće njegov hitan povratak ukoliko utvrde da je neosnovano uhapšen.

SAD su, prema njegovim rečima, "Rusima jasno stavile do znanja da očekuju više informacija o optužbama kako bi shvatile za šta je američki državljanin optužen", preneo je AP.

Reč je o Pol Velanu, koji je u petak uhapšen u Moskvi, a o čijem je hapšenju ruska Federalna služba bezbednosti izdala saopštenje tri dana kasnije, navodeći da je Velan uhapšen "tokom špijunske operacije", ali ne iznoseći detalje s tim u vezi, pojašnjava američka agencija.

"Ako njegovo stavljanje u pritvor nije primereno, tražićemo da hitno bude vraćen", poručio je Pompeo.

Velan je, inače, bivši marinac iz Mičigena, a njegov brat kaže da je on otputovao u Moskvu kako bi tamo prisustvovao venčanju.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Whelan Family