Foto: EPA

AMERIČKI ŠPIJUN JE I BRITANSKI

ZAHAROVA: Amerikanac uhapšen zbog špijunaže ima i britansko državljanstvo! Englezi traže konzularni pristup!

LONDON - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je Britanija podnela zahtev za konzularni pristup uhapšenom bivšem marincu Polu Velanu.

Planeta
> 14:45h

Ranije danas, ministar spoljnih poslova Britanije Džeremi Hant izjavio je da je Britanija ekstremno zabrinuta zbog hapšenja Velana, koji poseduje i britansko i američko državljanstvo, a optužen je za špijunažu u Rusiji.

"Ekstremno smo zabrinuti zbog Pola Velana, ponudili smo mu konzularnu pomoć. SAD predvode u ovoj situaciji, jer je i američki i britanski državljanin", rekao je Hant.

Velan je optužen u Rusiji za špijunažu i ukoliko bude osuđen preti mu kazna od 20 godina zatvora. Ruska Federalna služba bezbednosti pokrenula je krivičnu istragu protiv Velana nakon što je uhapšen u petak u Moskvi osumnjičen za špijunažu, ali nije otkrila prirodu njegovih navodnih špijunskih aktivnosti.

Američki državni sekretar MajkL Pompeo izjavio je da se SAD nadaju da će uskoro imati pristup Velanu i da će tražiti njegov hitan povratak ukoliko oni utvrde da je neosnovano uhapšen.

Velan je, inače, bivši marinac iz Mičigena, a njegov brat kaže da je on otputovao u Moskvu kako bi tamo prisustvovao venčanju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA