Foto: Tanjug/Tanja Valič

Direktor Centra za globalizaciju

DA LI SE DOGAĐAJI U REGIONU ODVIJAJU PO ANTISRPSKOM PLANU: Cilj je da se oslabi Srbija i naškodi srpskim interesima u cilju konačnog priznanja Kosova

Politika

BEOGRAD - Direktor Centra za globalizaciju Dejan Miletić smatra da se neki događaji u regionu u poslednjih pola godine dešavaju po izvesnoj matrici, sa ciljem da se oslabi Srbija i našteti srpskim interesima u regionu.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Miletić veruje da su ti događaji, poput uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije, protesta u Banjaluci, kao i izjava Edija Rame o otvaranju granica, koordinisani, ali dodaje da se ne može reći da li iza toga stoje SAD ili pojedine zemlje u regionu.

"Možemo to da posmatramo kao pritisak na Srbiju od strane američkog Stejt dipartmenta zbog Kosova i Metohije, što bi bio jedan pravac razmišljanja. Drugi je da je Hrvatska, koja je među prvima reagovala na rast i razvoj Srbije, uspostavila dogovor i koordinaciju sa Albancima, u šta su uključene i Crna Gora i deo bosanskog rukovodstva", kaže Miletić.

Konkretni dokazi za to ne postoje, dodaje Miletić, osim izjava Vesa Mičela o odnosima Beograda i Prištine, ali i poruka Envera Hodžaja koji je svojevremeno rekao, pa posle demantovao, da je "u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije".

foto: Tanjug/Tanja Valič

Cilj Stejt dipartmenta, ukoliko oni stoje iza koordinisane akcije, jeste pokušaj pritiska u vezi sa pregovorima Beograda i Prištine o eventualnom kompromisu, kako bi se dijalog ubrzao i Srbi doveli u nezavidan položaj, u kojem bi praktično morali da priznaju Kosovo, kaže Miletić.

"Ukoliko je, pak, reč o tome da je napravljena 'regionalna koalicija', činjenica je

da se Srbija uspravila, ojačala, da je praktično realni regionalni lider, a da svaka od ovih zemalja ima svoj interes da to umanji. Hrvatska pretenduje da je regionalni lider i svoju politiku bazira na antisrpskoj poziciji, Crna Gora i njeno rukovodstvo je krenulo u proces odrođavanja od Srbije, namere Albanaca su jasne, a i BiH ima svoje interese, rukovodstvo egzistira na antisrpkoj poziciji i na želji da unitarizuje BiH, što je neprihvatljivo za Srbe", smatra Miletić.

On kaže da Srbija ima dobre odnose sa zemljama u okruženju koje su stabilne, imaju jasnu državnost i ne grade nacionalnu strategiju i politiku na slabljenju Srbije.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Srbija deluje konstruktivno, mirovno, zainteresovana je za regionalni razvoj, brine o stabilnosti regiona, inače bi se stvari drugačije odvijale stvari u regionu", kazao je on.

Cilj tih procesa je u svakom slučaju slabljenje Srbije, podvlači Miletić.

"Ako je koordinisano iz Stejt dipartmenta, cilj je oslabiti srpsku poziciju u pregovaračkom procesu, ali bi epicentar dešavanja mogao da bude i u Hrvatskoj, odnosno u regionalnoj koaliciji, kako bi te zemlje izgradile svoju poziciju i boljitak na oslabljenoj poziciji Srbije", kaže Miletić.

Miletić nije optimista kad je reč o daljim pregovorima Beograda i Prištine:

"Krenuli smo jedan korak napred, dva unazad. Bojim se da bi svaki ishitren proces bio kontraproduktivan", zaključuje Miletić.

(Kurir.rs/Tanjug)