Foto: Profimedia, Pritnscreen Youtube

ZANIMLJIVA BIOGRAFIJA

SPREMAN JE NA SVE, OSIM DA SE OŽENI! Ruski multimilijarder je najveći ZAVODNIK na svetu, vlasnik NBA kluba, a od njegovog BOGATSTVA će vam se zavrteti u glavi (VIDEO)

Moskvski biznismen Mihail Prokorov (50), koji se bavi i politikom, svoje sportske interese pronašao je u najboljij košarkaškoj ligi na svetu, a o njemu srpska javnost malo toga zna.

Košarka
> 14:46h

Prohorov je rođen u Moskvi gde je diplomirao na Moskovskom Institutu finansija, te je postao jedan od vodećih ruskih industrijalaca u sektoru plemenitih metala. Dok je radio za "Norilsk Nickel" kompanija je postala najveći svetski proizvođač nikla i paladija. Bivši je predsednik "Polyusa" najvećeg ruskog proizvođača zlata i bivši predsednik "ONEXIM Grupe". Podneo je ostavke na obe pozicije kada je ušao u politiku u junu 2011. godine.

U decembru 2011. godine objavio je da će ići samostalno 2012. u predsedničke izbore. Ruski premijer i bivši predsednik Vladimir Putin je bio favorit u trci za predsednika u to vreme. U junu 2012. godine najavio je osnivanje nove političke stranke "Građanska platforma".

Prebogati Rus je 2010. postao prvi neamerički vlasnik nekog NBA tima kada je preuzeo akcije kluba “Nju Džersi nets”.

Njegovo bogatstvo se procenjuje na 7,8 milijardi dolara i nadgledao je prelazak Netsa iz Nju Džersija u Bruklin.

On se nalazi na 14. mestu na spisku najbogatijih Rusa i okoreli je neženja. Kako tvrdi Forbs, spreman je na sve, osim da se ženi.

PRODAO NETSE ALIBABI

Mikhail Prokhorov prodao je 49 posto udela u vlasništvu Netsa Josepu Tsaiju, suosnivaču Alibabe, internet stranice za online kupovinu.

Dogovor je takav da će Tsai preuzeti kontrolu nad franšizom u sledećih nekoliko godina, javlja ESPN. Cifra za koju će naknadno prodati većinski deo kreće se oko 2,3 milijardi koliko je i procenjena vrednost kluba. Prkohorov će još četiri godine ostati na čelu kluba i biti operacioni vlasnik, ali u nekom trenutku Tsai će aktivirati opciju potpunog preuzimanja kluba.

Zanimljivo, u dogovor je isključeno pravo na "Barclays Center" u kojem Bruklin igra svoje domaće utakmice, a Prokhorov i za njega poseduje većinski deo u vlasništvu.

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: