Foto: AP

svaka čast

MOĆNOG EL ČAPA JE SRUŠIO ŠTREBER: FBI otkrio kako je došao do poverljivih snimaka meksičkog narko-bosa! Nije mu pomogla ni četa telohranitelja! (VIDEO)

Šta je potrebno da se obori zloglasni vođa meskičkog narko-kartela? Samo jedno - njegov IT stručnjak!

Planeta

Porotnici na suđenju Hoakimu "El Čapu" Guzmanu u utorak su čuli su inkriminišuće telefonske pozive - jer je FBI uspešno regrutovao tehnološkog gurua njegovog Sinaloa kartela.

Tužioci kažu da su uhvatili neuhvatljivog El Čapa na na između 100 i 200 snimaka, a prisluškivali su oko 800 poziva nakon što je njegov IT stručnjak Kristijan Rodrigez pomogao da dekodiraju njegov šifrovani kompjuterski sistem.

U sudnici se čulo desetak poziva, u kojim Guzman organizuje prodaju kokaina, razgovara s korumpiranim policajcima i pokušavala da smiri napaljenog ubicu.

FBI je prvi put namamio Rodrigeza u hotelsku sobu na Manhetnu 2010. godine, gde je tajni agent predstavljen kao kriminalac u potrazi za izgradnjom svog sistema za šifriranje, rekao je sudija Stiven Marston.

Agencija je potom ubedila Rodrigeza da "proaktivno sarađuje" sa vladom - nastavljajući da tajno radi za kartel.

Serveri kartela prvobitno su bili u Kanadi, ali Rodrigez je uverio svoje šefove da ih premeste u Holandiju - predaju federalcima ključeve za šifriranje u tom procesu. Marston je bio u stanju da identifikuje Čapov glas na snimcima razgovora koje je imao dok je bio zatvoren u SAD, kao i intervju koji je narko-lord uradio sa glumcem Šonom Penom za magazin Roling Stoun.

"Njegov glas ima višu tonalitet", rekao je Marston za Čapa. "Ona neka vrsta pevača. A na snimku se čuje nekakav nazalni podton". U višestrukim pozivima sa terena, čuo se čovek koji je identifikovan kao Čapo grdi Orsa Ivana Gasteluma Kruza - poznatijeg kao "Čolo Ivan" - za premlaćivanje policajaca.

"Razgovarajte s njima, znate da su policajci. Bolje je da ih ne napadamo", kaže se na jednom snimku. "Zašto ne pitaju za dozvolu, kopilad," krikne Kruz, a onda se kasnije hvali: "Razvalio sam ih". Čapo ga ponovo upozorava da radi "polako sa policijom". "Dobro si nas naučio da budemo vuci", odgovara Kruz. "Sećam se, tako volim da to radim."

Kurir.rs / NY Post

Foto: AP