Krenuo putem raskola

Patrijarh: Nema nade da će se Artemije pokajati

Naredni korak može biti njegovo poptuno izopštenje iz SPC

Društvo
> 13:00h

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej nema nade da će se monah Artemije pokajati i vratiti Crkvi, ocenivši da je put raskola kojim je on krenuo tragedija za raščinjenog vladiku i Crkvu i da naredni korak može biti njegovo poptuno izopštenje iz SPC.

"Uputili smo mu saborski akt sa pozivom da se putem pokajanja vrati sebi i Crkvi očekujući da ima toliko svesti da čini nešto što u našoj crkvi nikada nije bilo, a to je raskol. Za Crkvu nema ništa tragičnije od raskola. To je deoba jednog organizma i hod putem koji nije ni jevanđelski, ni kanonski, ni crkveni, put kojim idu raskolnici ili jeretici", rekao je patrijarh.

On kaže da Artemije nije jeretik u kanonskom smislu, ali jeste raskolnik, jer je istupio iz Crkve i odrekao se poslušnosti formiranjem grupe koja nažalost čini to što čini.

Patrijarh dodaje da Artemije nije odgovorio na saborski akt, ali kaže da se sa njim sreo pre tri-četiri meseca kod, kako je rekao, njihovih zajedničkih prijatelja.

"Mi smo prijatelji... znamo se od davnina i hteo sam da porazgovaram sa njim. To je sada neki drugi čovek. Nema kriterijum da donese sud i da shvati šta je učinio", kazao je patrijarh dodavši da Artemije umesto da "razbistri to što čini, on smatra da je Crkva na pogrešnom, a on na pravom putu".

Poglavar SPC ističe da je Crkvi bilo veoma teško da donose odluke koje su do sada donosili u "slučaju Artemija", ali da on, nažalost, već duže vreme po mnogim pitanjima razmišlja i postupa na način sa kojim se Crkva ne slaže. "On je jedini episkop koji je sa patrijarhom Pavlom, tim svetim čovekom razgovarao preko štampe. To je najbolje govori o njegovom iskoraku iz jednog normalnog života u Crkvi", naveo je patrijarh Irinej.

Patrijarh podseća da je Artemije Eparhiju raško-prizrensku nije smatrao delom Crkve, a da je Kosvo doživljavao svojim ličnim problemom, a ne problemom Crkve.

"Na stranu materijalno finansijsko poslovanje... Artemije je dobijao silnu pomoć za narod na Kosovu, a Crkva nikada nije imala uvida šta on s tom pomoći radi. A kada je tražen uvid, on nije hteo da pokaže račune, pa smo morali dva puta da šaljemo članove Sinoda u eparhiju da na licu mesta vide šta se tamo dešava", podseća partrijarh.

On je podsetio da je Artemije onemogućio Sinodu, koji ima pravo, uvid i nadzor i da ga je zato Sabor privremeno udaljio od rukovdojenja eparhijom.

Patrijarh smatra da je, iako su oko toga bila različita tumačenja, Crkva tu postupila u skladu sa svojom praksom i kanonskim propisima.

Na pitanje ima li nade da se Artemije pokaje, patrijarh kaže: "Nažalost, mislim da nema nade".

"On je pomalo tvrdoglav, a oko sebe je skupio društvo slično njemu i živi uz njihovu podršku. Mislim da ima novčanih sredstava koje je dobio za potrebe Kosova i Metohije i tamošnjeg naroda i verovatno dok bude toga novca biće i te grupe", naveo je patrijarh dodavši da je to "tragedija, pre svega lična, a onda Crkve i svih nas", kazao je patrijarh.

Upitan šta je sledeći korak, patrijarh kaže da će ga Crkva pozvati još jednom, možda i drugi put, kao i da će pokušati da ga kontaktira kako bi mu situacija bila predočena.

"A, ono najgore što može da se dogodi je da bude izopšten iz Crkve", poručio je patrijarh.