Foto: Vijesti.me/Goran Malidžan

PODNET ZAHTEV

OPOZICIJA HOĆE DA GONI VLAST NA SUD: Pljevlja žele da tuže vladu Crne Gore zbog zagađenja

Opozicioni odbornici iz Pljevalja podneli su zahtev predsedniku Skupštine opštine za sazivanje hitne sednice lokalnog parlamenta sa predlogom mera koje treba preduzeti radi ublažavanja štetnih posledica aerozagađenja po zdravlje građana.

Crna Gora

U zahtevu se konstatuje da je poslednjih meseci izraženo konstantno zagađenje vazduha, koje direktno ugrožava zdravlje građana.

Opozicija tvrdi da je u povećanju i broj obolelih od najtežih bolesti, a da lokalna uprava tom problemu ne posvećuje dovoljno pažnje. Na taj način lokalna uprava, smatraju u opoziciji, direktno krši zakon u delu koji se odnosi na obaveštavanje i upozoravanje građana u slučaju opšte opasnosti i preduzimanje mera za njihovu zaštitu.

foto: Vijesti.me/Goran Malidžan

Opozicija predlaže da Opština u roku od mesec dana donese poseban Operativni plan postupanja u slučajevima prekoračenja dozvoljenih granica zagađujućih materija i da zahteva od Vlade da postupi u skladu sa Zakonom o životnoj sredini i donese odluku o davanju saglasnosti Opštini Pljevlja za uvođenje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine.

Takođe traže od vlade da najkasnije do 31. decembra 2019. nadoknadi štetu Opštini Pljevlja po osnovu izgubljene dobiti zbog izostanka saglasnosti na odluku Opštine Pljevlja o utvrđivanju naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine. Zbog toga je predloženo da Opština, radi zaštite svojih interesa, najkasnije do 11. juna upotrebi sva pravna sredstva, uključujući i tužbu protiv Vlade pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/Goran Malidžan