Foto: Kurir/T.Ilić

Svečanost

SVETOSAVSKA AKADEMIJA U LOZNICI: Sveti Sava i svetosavlje su naš put za sva vremena (FOTO)

Sveti Sava je istorijska činjenica najvišeg ranga koja se ukazuje svakom razumnom Srbinu, na svakom koraku

Srbija

LOZNICA – U Vukovom domu kulture večeras je održana svečana Svetosavska akademija u organizaciji Crkvene opštine starolozničke.

Srpska pravoslavna crkva ove godine obeležava jubilej osam vekova autokefalnosti, 800 godina od 1219. u kojoj je pravoslavna crkva u Srbiji postala autokefalna, a Sava rukopoložen za prvog srpskog arhiepiskopa, rečeno je na početku skupa na kome je besedu održao Svetislav Božić, kompozitor, akademik i rođeni Lozničanin.

foto: Kurir/T.Ilić

On je govorio o Nemanjićima i Stevanu Nemanji čija će loza od 12. do 14. veka ispisati ’’zlatne stranice srpske istorije’’ i ocenio da je Savino ime i delo ‘’nezalazno za čoveka ovoga vremena često obremenjenog potrebom da vidi pa da onda poveruje’’.

- Sveti Sava je istorijska činjenica najvišeg ranga koja se ukazuje svakom razumnom Srbinu, na svakom koraku. Imenom i delom Svetog Save pripremljen je teren za sve potonje srpske velikane, sve učene i bogonadahnute glave, za kompletnu srpsku istoriju ma kako i koliko ona bila sakrivana od Srba i gurana u kontekst mnogolikih, asimetrično i zlokobno formiranih zajednica.

foto: Kurir/T.Ilić

Danas je u kompletnom sistemu obrazovanja u Srbiji neophodno neuporedivo veće prisustvo dragocenih mera i upustava koja nam je ostavio Sveti Sava. Tim koracima bismo zaštitili visoka nacionalna svojstva i karakteristike, a sprečili razarajuća dejstva uvezenih mera koje obezličiju naše autentične vrednosti.

Ni politički život Srba sve do danas nije bio uredan niti blagosloven ukoliko se nije ugledao i oslanjao na delo Svetoga Save. Sveti Sava i Svetosavlje su naš put za sva vremena – rekao je on večeras u Loznici.

foto: Kurir/T.Ilić

Akademiji je prisustvovao episkop šabački Lavrentije koji je blagoslovio skup i poželeo da ’’Bog daruje zdravlja, snage i duhovne mudrosti srpskom narodu, da istraje na putu koji je pred nama kao što je istrajavao i do sada u našem mukotrpnom i veoma opasnom životnom putu’’.

Na akademiji su dodeljene i nagrade za najbolje radove na likovnom konkursu koji je ova Crkvena opština raspisala za učenike osnovnih i srednjih škola.

foto: Kurir/T.Ilić

Prema rečima sveštenika Miloša Petrovića, nemoguće je ne uočiti neverovatnu količinu energije i optimizma kojom Savina ličnost zrači već osam vekova u srpskome narodu.

Sveti Sava je pokazao i veliku kreativnost, a želeći da negujemo tu kreativnost kod dece i omladine raspisujemo već godinama ovaj konkurs, kazao je on.

Prvu nagradu za likovne radove kod učenika nižih razreda osnovaca osvojila je Milica Slavnjaković, četvrti razred OŠ ’’Kadinjača’’, u višim je najbolji bio rad Gabrijele Opanković, maturantkinje OŠ ’’Vera Blagojević’’ iz Banja Koviljača dok je među srednjoškolcima najuspešniji bio maturant, gimnazijalac Pavle Zeljić i oni su dobili prigodne nagrade.

foto: Kurir/T.Ilić

U programu je nastupio hor Gimnazije "Vuk Karadžić" iz Loznice, pod dirigentskom palicom profesora Darka Nestorovića, i recitatori ove škole, a akademija je završena Himnom Svetom Savi koju je sa horom zajedno otpevala i publika u punomVukovom domu kulture.

T. Ilić