Foto: EPA

DAN SEĆANJA NA HOLOKAUST

KARIN KNAJSL: Austrija je svesna svoje istorijske odgovornosti za POGROM JEVREJA

BEČ - Nacistički koncentracioni logor Aušvic zauvek će ostati simbol toga dokle antisemitizam, rasizam i netolerancija mogu dovesti, izjavila je danas ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl, podvukavši da je Austrija svesna svoje istorijske odgovornosti.

Austrija
> 12:33h

Povodom Dana sećanja na Holokaust, koji se obeležava danas, ona je rekla da zločini počinjeni u Aušvicu treba da predstavljaju trajno upozorenje i sećanje u cilju zalaganja za demokratsko društvo koje se zasniva na toleranciji, međusobnom razumevanju i ljudskim pravima.

Austrija, koja je svesna svoje istorijske odgovornosti, želi da stvara mesta sećanja, da ih podstiče, i zato je vlada podržala i podizanje "zida sa imenima ubijenih austrijskih Jevreja" u Beču, kao i podizanje spomenika u Belorusiji, u Malom Trostinecu, gde je najveći broj Jevreja iz Austrije ubijen, navela je Knajslova u saopštenju. Borba protiv antisemitizma, kako je naglasila, sa posebnim fokusom na mlade, od ogromnog je značaja.

"Pre svega na društvenim mrežama uočavamo rast antisemitskih komentara i izjava. Protiv toga moramo odlučno delovati. Austrija to čini i kroz saradnju s patnerima u međunarodnim forumima, kao što su OEBS, UN, ali i kao članica Međunarodnog saveza za sećanje na holokaust", objasnila je Karin Knajsl.

foto: AP

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe istakao je da antisemitizam predstavlja zločin protiv čovečnosti i mora se jasno osuditi, ma sa koje strane dolazio.

"Mi, na osnovu naše istorije, imamo posebnu odgovornost da se borimo protiv antisemitizma, i da ne dopustimo da ikada više ojača", rekao je Štrahe, dodajući da je Austrija to dužna žrtvama Holokausta. Austrija je u obavezi da zaštiti svoje jevrejske sugrađane od svih napada, poručio je vicekancelar u saopštenju za javnost. Prema njegovim rečima, stravični zločini nacizma ne smeju se više nikada ponoviti, te ukazao da se, s tim u vezi, moraju posebno posmatrati i iz islamskih zemalja uvezeni antisemitizam.