Foto: Kurir, Ilustracija

FENOMEN

DŽEK TRBOSEK VEČITA MISTERIJA: Londonski koljač postao je planetarna zvezda

U kvartu Vajtčepel između 31. avgusta i 9. novembra 1888. ubijeno je i unakaženo pet prostitutki, a ubistva su mediji pripisali jednom čoveku čiji identitet ni danas nije poznat

Specijal

Najpoznatiji serijski ubica u istoriji je, bez trunke sumnje, Džek Trbosek.

Londonski koljač, čiji identitet nije poznat ni danas, ubio je najmanje pet prostitutki u kvartu Vajtčepel između 31. avgusta i 9. novembra 1888. i izazvao dotad nezapamćenu paniku.

Kraljevska porodica

Svi engleski i većina evropskih medija tog doba izveštavali su o brutalnim događajima s londonskih ulica, a monstrum koga je policija nazivala „ubica iz Vajtčepela“ i „kožna kecelja“ upravo je u novinama dobio prepoznatljivo ime. Za sve je krivo navodno pismo samog ubice, nazvano „Dragi, šefe“, za koje se veruje da je novinarska prevara. Šta god da je istina, Džek Trbosek je ubijajući prostitutke i kasapeći njihova tela, koliko god to morbidno bilo, postao planetarna zvezda, a misteriju koju i danas pokušavaju da reše mnogi svetski stručnjaci produbilo je to što su ubistva naglo prestala, a Skotland jard nikad nije bio ni na tragu ubice.

foto: National Portrait Gallery

- Najstrašniji londonski bauk toliko je popularan da su oko njega stvoreni mitovi i teorije zavere. Prva čuvena teorija nastala je 1928. Prema njoj, Trbosek je u stvari ruski doktor Aleksander Pedačenko, koji je ubijao po naredbi cara kako bi izazvao paniku u Britaniji. Tokom šezdesetih, najpopularnija je bila teorija o tome da je Džek Trbosek u stvari bio princ Albert Viktor Kristijan Edvard, unuk kraljice Viktorije i drugi naslednik britanskog prestola. Prema tim tvrdnjama, princ Edi se zarazio sifilisom i od toga je poludeo, pa je divljao ulicama Londona, a kraljevska porodica je skrivala tragove - piše Majkl Njuton u knjizi „Enciklopedija teorija zavere“.

Majkl Njuton:

Popularna je teorija da se princ Edvard zarazio sifilisom, poludeo, pa divljao po ulicama Londona, a kraljevska porodica je skrivala tragove

Dokumenta

Jedna od teorija je, dodaje, i da se princ Edvard, inače homoseksualac, udružio sa svojim ljubavnikom Džejmsom K. Stivenom, jednim od osumnjičenih za ubistva, i da su zajedno klali u Vajtčepelu. Forenzički psihijatar Dejvid Ejbrahamson je čak tvrdio i da je u Skotland jardu našao dokumenta koja navode njih dvojicu kao ubice, ali to nije potvrđeno.

Postoji još mnogo teorija o pravom identitetu Džeka Trboseka, a među osumnjičenima su masonske organizacije, advokat Montegju Džon Druit (1857-1888), berberin Severin Klosovski (1865-1903), migrant iz Poljske Aron Kosminski (1865-1919), ruski hirurg Majkl Ostrog (1833-1904), čizmar Džon Pizer (1850-1897)...

„Dragi šefe, Često čujem da me je policija uhvatila, ali neće me srediti još. Smejao sam se kada su se pravili da su pametni, pa su pričali da su na pravom putu da me uhvate. Šala o kožnoj kecelji bila je pravi napad. Udaraću na kurve i nastaviću da ih sečem sve dok mi ne stave lisice. Poslednji zadatak je bio pravi veliki posao. Nisam dami dao vremena ni da vrisne. Kako će sad da me uhvate? Volim svoj posao i počeću iz početka. Čućete uskoro ponovo o meni i mojim smešnim malim igrama. Sačuvao sam malo crvene stvari tokom poslednjeg posla da njom napišem pismo, ali se zgusnula i sad je kao lepak, pa ne mogu da je koristim. Crveno mastilo je dovoljno, nadam se. Ha-ha. Tokom sledećeg posla odseći ću dami uši i poslati ih policiji, samo iz šale. Zar vi to ne biste uradili? Čuvajte ovo pismo dok ne odradim još malo posla, a onda odustanem. Moj nož je toliko lep i oštar da želim odmah da nastavim da radim ako ima šanse.

Dobra vam sreća.

Iskreno vaš, Džek Trbosek

Ne trudite se da mi date nadimak.

P. S. Nisam mogao da napišem ovo pre nego što sam skinuo crveno mastilo s ruku. Još nemate sreće. Čujem da sad kažete da sam doktor. Ha-ha.“

1. Meri En Nikols (43) petak, 31. avgust 1888.

Ubica joj je prerezao vrat i gotovo odvojio glavu od tela, a oko njega joj je obmotao creva.

2. Eni Čepmen (47) subota, 8. septembar 1888.

Glava joj je skoro bila odsečena, creva izvađena i ostavljena na ramenu, a svi genitalni organi i bešika bili su odneti.

3. Elizabet Strajd (45) nedelja, 30. septembar 1888.

Nađena je sa rasečenim vratom u dvorištu zgrade. Nije imala druge povrede.

4. Ketrin Edouz (46) nedelja, 30. septembar 1888.

Bila je raskomadana. Telo je bilo bez glave, creva su joj postavljena na desno rame, a bubrezi i genitalije odneti.

5. Meri Džejn Keli (25) petak, 9. novembar 1888.

Telo je bilo raskomadano. Ubijena je u kući u krevetu, a unaokolo su bili razbacani njeni organi.

(Kurir.rs/ /Foto: Ilustracija, National Portrait Gallery)