Foto: Profimedia

NOVE ŽRTVE

GRIP UBIJA U REPUBLICI SRPSKOJ: Od ove zarazne bolesti umrlo 16 ljudi!

Od posledica gripa u Srpskoj do sada je preminulo 16 osoba, a uglavnom je reč o osobama srednje i starije životne dobi koje nisu vakcinisane protiv ove zarazne bolesti.

Bosna i Hercegovina
> 08:40h

Institutu za javno zdravstvo RS juče je prijavljeno da su četiri pacijenata preminula od posledica teške akutne respiratorne infekcije. Univerzitetski klinički centar RS i Bolnica Zvornik prijavili su po jednog, dok je Bolnica „Sveti apostol Luka“ Doboj prijavila dva pacijenta koja su preminula.

U saopštenju se navodi da je ova sezona, u poređenju sa prethodne dve, intenzivnija nego što je uobičajeno za sezonsko javljanje influence, ali da trenutno nema razloga za proglašavanje epidemije.

"Trenutno se nalazimo u periodu najveće aktivnosti virusa influence, koja obično traje od četvrte do osme nedelje svake godine", naglašavaju iz Instituta.

Osim evidentnog porasta aktivnosti virusa u Republici Srpskoj, regionu i zemljama Evrope, povećan broj registrovanih obolelih svakako se pripisuje i jačem nadzoru nad teškim akutnim respiratornim infekcijama i boljom primenom definicije slučaja, kao i većim mogućnostima i kapacitetima za testiranje obolelih, što nije bio slučaj prethodnih godina.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Profimedia