Foto: Profimedia

zdravstvo

PRITISAK NA SRBIJU ZBOG PUŠENJA: SZO traži jake mere zabrane, tvrde da bi to smanjilo broj pušača za 29 odsto

Društvo
> 13:18h

Jače mere u borbi protiv pušenja, među kojima je i potpuna zabrana u svim, pa i ugostiteljskim objektima, uticala bi na smanjenje broja pušača za 29 odsto i dugoročno gledano, spasile pola mliona života, ukazuju stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji povodom Nacionalnog dana bez duvana.

Ugostitelji, međutim, smatraju da je postojeći zakon dobar i da bi se uvođenje potpune zabrane pušenja vrlo nepovoljno odrazilo na taj sektor, bitno smanjilo promet, ali i broj radnika.

Šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Žofija Pustai ističe da bi jačom politikom u borbi protiv pušenja Srbija u narednih pet godina smanjila broj pušača za 29 odsto, a time bi dugoročno gledano spasila i više od pola miliona života.

U Srbiji puši 37 odsto stanovištva, dok je evropski prosek 28 odsto, rekla je Pustai za Tanjug i dodala da zbog posledica pušenja u Srbiji godišnje umre 15.000 ljudi.

"Sada je potrebno da Srbija napravi dalje korake u borbi protiv pušenja, da poveća akcize na duvan, uvede potpunu zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima, da paklice cigareta imaju fotografije upozorenja", rekla je Pustai.

Prema njenim rečima, važna je i zabrana marketinga za sve duvanske proizvode, ali i kampanja za podizanje svesti o štetnosti pušenja.

"Kao zemlja kandidat, Srbija će morati da poštuje direktive EU, a u zemljama EU, slikovna zdravstvena upozorenja na pakovanju cigareta su obavezna", podsetila je ona.

Prema njenim rečima, Ministarstvo zdravlja mora inicirati te mere, uz podršku cele vlade, uključujući i Skupštinu koja je ključna za njihovo usvajanje.

"U poslednjih 10 godina u velikom broju zemalja, među kojima su Rusija, Turska, Grčka, iako su bili najjači protivnici uvođenja potpune zabrane pušenja, uvođenje tih mera poboljšalo je zdravstvene pokazatelje vezane za pušenje", navela je ona.

Srbija je preduzela značajne korake u borbi protiv te globalne epidemije - ratifikovana je Okvirna konvencija SZO o kontroli duvana, a usvojena je i Strategija za kontrolu duvana za period 2007-2015 sa Zakonom o zaštiti građana od izloženosti duvanskom dimu koja zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim mestima sa izuzetkom ugostiteljskog sektora.

Predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana dr Srmena Krstev kaže da je 2010. godine bio predviđen zakon kojim se u potpunosti zabranjuje pušenje, koji kao takav nije prošao u Skupštini Srbije, pa je uveden izuzetak za ugostiteljske objekte, podsetila je ona.

Potpuna zabrana pušenja najavljivana je više puta, a Krstev kaže da je Nacrt izmene zakona pripremljen još 2015. godine i predat resornom ministarstvu.

"Broj pušaca ne pada i to je zabrinjavajuće", rekla je Krstev za Tv Prva.

Krstev ističe da posebno brine i to što je među pušačima sve više žena (32 odsto).

Direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije Georgi Genov kaže za Tanjug da bi se uvođenje potpune zabrane pušenja na javnim mestima vrlo nepovoljno odrazilo na sektor ugostiteljstva - smanjilo bi promet za 40 odsto, a zaposlenost za 30 procenata. Genov smatra da je postojeći Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu dobar i da je jasno propisao da restorani i kafići 50 odsto prostora odvoje za pušače, u šta su uložena značajna finansijska sredstva.

"Zato smo protiv uvođenja potpune zabrane pušenja, jer smatramo da nemamo uslove za to obzirom na velika investiciona ulaganja", ističe sagovornik Tanjuga.

Prema postojećem Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, pušenje je zabranjeno na radnim i javnim mestima, ali je dozvoljeno u ugostiteljskim objektima većim od 80 kvadratnih metara u kojima vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora samo za pušace.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)