Foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

POSLE PUTINOVOG SAOPŠTENJA

ŠOJGU OTKRIVA PRVE POTEZE RUSIJE KAO ODGOVOR NA AMERIČKU ODLUKU: Nove rakete, novi kompleksi! PUTIN LIČNO nadgleda razmeštanje novih projektila!

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu predstavio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu spisak mera koje će Rusija preduzeti povodom odluke SAD da istupe iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa.

Planeta

Kao prvo, u narednih nekoliko meseci biće pokrenut naučno-istraživački program da se svi morski lansirni sistemi za rakete „Kalibar“ pretvore u kopnenu varijantu, rekao je ruski ministar.

Takođe, istakao je Šojgu, biće pokrenut razvoj novih kopnenih kompleksa hiperzvučnih balističkih raketa srednjeg i kratkog dometa.

Kako navode mediji, Putin je podržao Šojguove predloge.

Putin će lično kontrolisati razmeštanje novih raketnih kompleksa

Predsednik Rusije Vladimir Putin namerava da promeni format vojnih sastanaka i da ubuduće lično kontroliše proces razmeštanja novih vojnih kompleksa na borbeno dežurstvo.

"Do sada smo redovne sastanke o vojnoj tematici sprovodili u Sočiju, na svakih šest meseci, na kojima su učestvovali svi vojni rukovodioci, kao i predstavnici odbrambene industrije. Međutim, predlažem novi format“, kazao je Putin, iako nije precizirao šta to konkretno znači.

Ruski predsednik je takođe rekao i da želi lično da nadgleda proces razmeštanja novih kompleksa „Kindžal“, „Peresvet“ i „Avangard“, čije je ispitivanje nedavno završeno.

„Želim da vidim i kako napreduju rad po pitanju proizvodnje ’Sarmata‘ i razmeštanje tog sistema na borbeno dežurstvo“, dodao je Putin.

Prethodno je ruski predsednik izjavio je da će odgovor Rusije na odluku SAD da istupi iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa biti recipročan, te da Rusija takođe obustavlja njegovu primenu.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: EPA