Foto: Privatna arhiva V.S.

JEZIVO

ZMIJE OD DVA METRA ZASTRAŠILE SELO KOD VLADIČINOG HANA: Sedam stepskih smukova izvađeno iz bunara porodice Miljković (KURIR TV)

Srbija
> 19:16h

Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana jedinstveno u Srbiji intervenisalo je u nedelju u selu Bigla, opština Vladičin Han gde je iz bunara porodične kuće Dragana Miljkovića izvađeno sedam neotrovnih zmija. U pitanju je stepski smuk, a najduža zmija duga je dva metra.

foto: Privatna arhiva V.S.

Porodica Miljković vodu iz bunara koristi za zalivanje poljoprivrednih kultura.

Obilaskom bunara primetili su zmije. Prema rečima Vladice Stankovića, predsednika Udruženja, zbog kiša u prethodnom periodu nadošla je veća količina vode i izbacila zmije na površinu bunara.

“Zmije će boraviti kod mene u hibernaciji, a kada vremenske prilike budu pogodne za izlazak iz hibernacije onda ću da ih vratim u prirodno stanište”, napominje Stanković.

foto: Privatna arhiva V.S.

Stanković apeluje da zmije ne bi trebalo ubijati, jer imaju veliki značaj u lancu ishrane u prirodi. On ističe da nema razloga za paniku, da je ukoliko se zmije primate najvažnije obavestiti Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“, jer kako kaže zmija nikad ne napada ako je ne ugrozite. Stanković ukazuje na značaj gmizavaca u prirodi.

“Zmije su zaštićena vrsta i u Srbiji i nijedna životinja kao zmija ne može da očisti glodare, koji su prenosioci mnogih bolesti, zato su važne u lancu ishrane. Takvu ulogu među zmijama posebno ima stepski smuk.

foto: Privatna arhiva V.S.

“Vremenske prilike umnogome utiču na izlazak gmizavaca, pa se dešavaju I neke nepredviđene stvari. Toplo vreme kada se temperature povećava svakako ima udela u tome. Zmije su u hibernaciji, a sa toplim vremenom počinju da izlaze”, objašnjava Stanković.

(Kurir.rs/T.S.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: