Foto: Profimedia

valutni rat

OVA MERA RUSIJE ĆE JOŠ VIŠE OSLABITI DOLAR: Kad se uvede, građani će umesto američke valute kupovati 100 TONA ZLATA godišnje! (VIDEO)

Rusko ministarstvo finansija je za novine Izvestia izjavilo da razmatra potpuno ukidanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) na kupovinu zlata.

Planeta

To bi ruskim štedišama dalo mogućnost ulaganja u zlato, a ne u strane valute. Ministarstvo je ranije reklo da bi ta mera mogla da pomogne povratak kapitala u vrednosti od nekoliko desetina milijardi rubalja u zemlju.

Kupci zlatnih poluga u Rusiji su trenutno obavezni da plate 20 odsto PDV-a. Međutim, prilikom prodaje ingota, porez se ne vraća. Kao rezultat toga, potražnja za investicijama u zlatu u zemlji iznosi nešto manje od 3 tone godišnje.

Stručnjaci kažu da bi, ako bi se porez smanjio, potražnja mogla porasti na 50-100 tona. Ukidanje PDV-a će stvoriti tržište investicionog zlata u Rusiji, izjavio je za novine potpredsednik Sberbanke Andrej Šemetov. Prema njegovim rečima, zlato je, kao finansijski instrument, zaštićeno od inflacije, a u vreme geopolitičkih rizika metal bi mogao biti odlična zamena za tradicionalne investicije u američkim dolarima.

Resetiranje PDV-a na zlatne poluge moglo bi da podrži ideju de-dolarizacije ruske ekonomije, rekao je Aleksej Panferov, zamenik predsednika odbora Sovcombank. Uključivanje bezličnih metalnih računa u sistem osiguranja depozita moglo bi postati još jedan važan korak u tom pravcu, dodao je on.

Prema Svetskom savetu za zlato, potražnja za zlatom u Rusiji 2018. godine iznosila je 2,8 tona. U Kini je dostigla 304,2 tone, u Indiji - 162 tone, au Nemačkoj - 96 tona. U poređenju sa 2014, tražnja u Rusiji je pala skoro tri puta. Značajno povećanje potražnje za zlatom zabilježeno je u Kini i Kazahstanu nakon ukidanja poreza.

Kurir.rs/RT

Foto: Profimedia