Foto: EPA

NAJVEĆE VOJNE VEŽBE U ISTORIJI ZEMLJE

MADURO POKAZAO DA IMA NAJJAČU ARMIJU NA KONTINENTU! PODIGAO ČITAVU VOJSKU NA NOGE: Evo kako izgleda kad oni demonstriraju SNAGU (VIDEO)

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je proglasio početak najvećih vojno-civilnih vežbi „Dvesta godina Angosture 2019“ u istoriji te zemlje, u kojima će učestvovati pripadnici redovne vojske i rezervisti.

Planeta

Uoči početka vojnih vežbi predsednik je stigao u državu Mirandu, koja se nalazi u blizini Karakasa, gde je izvršio inspekciju vojne tehnike, uključujući raketne sisteme ruske proizvodnje.

Vojne vežbe će se održati od 10. do 15. februara. Kako je ranije saopštio Maduro, one će biti najveće u istoriji Venecuele.

Petnaestog februara 1819. godine na Kongresu u Angosturi na inicijativu Simona Bolivara Venecuela je proglasila nezavisnost od Španije.

Iako venecuelanska vojska možda i nije jedna od najbrojnijih armija na južnoameričkom kontinentu, kada je reč o vojnoj tehnici i naoružanju može se, kako ocenjuju analitičari, bez previše skromnosti svrstati u jednu od najmoćnijih. Glavni adut je avijacija, na čelu sa ruskim višenamenskim lovcima Su-30MK2V.

Većina kopnene tehnike venecuelanske vojske je ruskog porekla, a osovinu armije čine 92 tenka T-72B1V i 123 jedinice ruskih modernizovanih amfibijskih borbenih vozila pešadije BMP-3M sa ojačanom konstrukcijom, kao i sa ugrađenim najnovijim sistemom za nišanjenje.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: EPA