Foto: EPA

veliki neprijatelji

NETANIJAHU ZAPRETIO: Naše rakete mogu da putuju vrlo daleko i da se suprotstave svakom savezniku Irana!

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu zapretio je danas da bi Izrael mogao da cilja milicije koje podržava Iran širom Bliskog istoka.

Planeta

"Naše rakete mogu da putuju vrlo daleko i da se suprotstave svakom neprijatelju, uključujući saveznike Irana u našem regionu", rekao je on u pomorskoj bazi u Haifi dan nakon što je visoki iranski komandant zapretio da će sravniti sa zemljom taj grad ako SAD napadnu Iran.

Netanijahu, takođe i ministar odbrane, objasnio je da Izrael "stalno deluje u skladu s potrebom da spreči Iran i njegove saveznike da se učvrste duž severne granice (Izraela) i u širem regionu".

foto: EPA / Abir Sultan

Iranski saveznici u regionu su libanski Hezbolah, nekoliko ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze i šiitske milicije u Iraku, navode izraelski mediji.

U ponedeljak je visoki komandant iranske Revolucionarne garde na mitingu povodom 40- godišnjice Islamske revolucije rekao da će Iran zbrisati Haifu i Tel Aviv ako SAD pokrenu napad na njegovu zemlju. Netanijahu je nekoliko sati upozorio da će, ako Iran napravi "užasnu grešku" da napadne Izrael to biti "poslednja proslava godišnjica revolucije".

U ponedeljak je bilo izveštaja o granatiranju iz izraelskih tenkova regiona Kuneitre kraj granice sa Sirijom.

Sirijski mediji su javili da je granatirana bolnica u Kuneitri i jedna osmatračnica i da su obe mete u demilitarizovanoj zoni koje odvajaju dve zemlje. Izraelska vojska nije komentarisala te izveštaje.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA