Foto: Printscreen Youtube, Printscreen N1

PROGLAŠEN KRIVIM

SKANDALOZNA PRESUDA U ZAGREBU! 15 DANA ROBIJE JER JE VIKAO DA JE TUĐMAN ZLOČINAC: Policija zastrašuje građane! Samo sam pitao Plenkovića kako ga nije sramota! (VIDEO)

Prekršajni sud je proglasio Zorana Ercega krivim zbog uzvikivanja da je Franjo Tuđman ratni zločinac, tokom ceremonije otkrivanja spomenika Tuđmanu u Zagrebu.

Hrvatska

Erceg je kažnjen s 15 dana zatvora i jednogodišnjom zabranom približavanja spomeniku. Tužilac je Zorana Ercega teretio za narušavanje javnog reda i mira.

Erceg je uslovno osuđen na 12 meseci, to znači da u idućih godinu dana ne sme ponoviti delo.

"Sudija mi je dodelio veću kaznu nego što je policija tražila, tražili su 10 dana, dobio sam 15“, rekao je Erceg.

Dodaje i da "sudija uopštee nije pročitao obrazloženje takve presude, iako su u sudnici bili i novinari, aktivisti... Rekao je da će ga poslati poštom".

"Ja sam zaista povikao da je Franjo Tuđman ratni zločinac, ali samo kada je u mojoj blizini bio gospodin Andrej Plenković i ja sam tada oslovio predsednika Vlade njegovim prezimenom i pitao sam ga zar ga nije sram otvarati spomenik ratnom zločincu Franji Tuđmanu."

"Tek kasnije, kada me je gomila napala, udarala, a policija me na posebno grub način odvodila naišao je predsednik Sabora, poznatiji kao Njonjo pa sam tek tada njemu izjavio otprilike sličan sadržaj rekavši mu da i njega treba da bude sramota", stoji u Ercegovoj pisanoj izjavi koju je predao sudu na prvom ročištu.

Erceg je tada naveo i kako je uveren da "policija želi i dalje da zastrašuje građane i da im uputi otvorenu i politički opasnu poruku da ne smeju da radi ovo što je on uraio tj. da javno iznose svoja politička mišljenja."

Kurir.rs/ N1

Foto: Printscreen/ Youtube i Printscreen/ N1