Foto: Kurir/Petar Lazović/Ilustracija

promene

BEOGRAĐANI, PAŽNJA! NOVA PRAVILA PARKIRANJA: U zoni A pola sata košta 100 dinara, ovo su sve izmene!

Oprez Na snagu su stupila nova pravila parkiranja u Beogradu, pa vozačima koji prekorače vremensko ograničenje prete skuplje dnevne parking karte, odnosno kazne

Beograd

Vozači koji zaborave da produže parking po isticanju plaćenog vremena od juče rizikuju da plate veće sume za dnevne parking karte, odnosno kazne.

Naime, od juče su na snagu stupila nova pravila u sistemu parkiranja u glavnom gradu koja podrazumevaju i povećane cene dnevne karte, koja sada, zavisno od zone, košta između 1.960 i 2.800 dinara.

Kako tvrde u JKP "Parking servis", na ovu odluku odlučili su se kako bi vozače naterali da poštuju vremensko ograničenje parkiranja.

foto: Parking servis

- Dnevna parking karta za zelenu zonu koštaće 1.960 dinara, za žutu 2.520 dinara i za crvenu zonu 2.800 dinara, odnosno 980, 1.260 i 1.400 dinara. Cena dnevne parking karte u plavoj zoni nije promenjena jer je to zona bez vremenskog ograničenja, te nije bilo potrebe za ovim korektivnim merama.

Cena dnevne parking karte u tzv. plavoj zoni ostaje ista i iznosi 720 dinara, odnosno 360 dinara za plaćanje u roku. Podsećamo da je dnevna parking karta u plavoj zoni pojeftinila skoro 2,5 puta i da je do 2015. godine koštala 1.870 dinara - objasnili su u "Parking servisu" i istakli da ko dnevnu parking kartu plati u roku od osam dana, ima pravo na popust od 50 odsto.

foto: Parking servis

Cena parkiranja po zonama nije promenjena, a ista je ostala i cena povlašćene parking karte za stanare zoniranog područja i košta 457 dinara.

Osim većih kazni, na snagu su stupile još neke novine, a jedna od njih je da je uvedena zona A u ulicama oko Kosančićevog venca, u kojoj je parkiranje ograničeno na 30 minuta kako bi se posetioci kraće zadržavali u centru grada i stanarima okolnih zgrada omogućilo lakše parkiranje. Cena parkiranja u zoni A koštaće 100 dinara, a stanari u ulicama obuhavaćenim ovom zonom moći će sa stanarskom kartom da parkiraju vozila, kao i u podzonama 2.0, 2.0.1. i 2.0.2.

Ipak, stanari crvene zone podzone 2.0.2. više neće moći po osnovu povlašćene parking karte da parkiraju svoja vozila u ulicama u novoformiranoj zoni A.

U zonski sistem je uveden dodatni sat parkiranja - nakon isticanja dozvoljenog vremena parkiranja, sat vremena u crvenoj zoni, dva sata u žutoj zoni i tri sata u zelenoj zoni, vozačima se pruža mogućnost da doplate dodatno vreme parkiranja.

Činjenice

- 1.960 dinara košta dnevna parking karta za zelenu zonu - 2.520 dinara košta dnevna parking karta za žutu zonu - 2.800 dinara košta dnevna parking karta za crvenu zonu - 100 dinara košta pola sata parkiranja u zoni A

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Parking servis