Foto: Privatna Arhiva

trojica na otpuženičkoj klupi

PONOVO SASLUŠANI OPTUŽENI DOKTORI: Održano novo ročište za smrt malog Radenka posle promene sudije

Crna Hronika

LOZNICA – Posle promene sudije prvo ročište u predmetu protiv tri optužena lekara u slučaju smrti osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića, iz lozničkog sela Kozjak, koji sada vodi novi sudija Osnovnog suda u Šapcu Tatjana Ilić, danas je održano. Prema rečima dečakovog oca Milana saslušana su trojica optuženih lekara, ortoped iz Opšte bolnice Loznica i dvojica doktora sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta ’’Dr Vukan Čupić’’ u Novom Beogradu, a za naredni ponedeljak, 25. februar zakazano je novo ročište.

foto: Privatna Arhiva, Stefan Jokić

- Ponovo je održana uvodna reč i onda su saslušani optuženi doktori. Danas nismo stigli da svedočimo Radenkova majka i ja, a to ćemo, sa još nekoliko svedoka, učiniti za sedam dana. Odbrana je, kako mi je saopštio advokat, pristala da se ne saslušavaju svi svedoci ponovo, biće čitane njihove ranije date izjave, već samo neki od njih tako da neće sve ići od početka. Računam da će za preostale svedoke i čitanje izjava biti potrebna dva ročišta – rekao je danas Milan za Kurir.

Prethodno ročište nije održano krajem januara u šabačkom Osnovnom sudu pošto je promenjen sudija. Dotadašnji sudija Mirjana Pajtić prešla je u Viši sud i sve njene predmete u rad, uključujući i ovaj, dobila je sudija Tatjana Ilić. Podsetimo, prvo ročište u ovom predmetu održano je 29. juna prošle godine, a onda je zbog sezone godišnjih odmora nastavak, odnosno saslušavanje svedoka zakazano za septembar i kasnije je održano još nekoliko ročišta.

Onda je došlo do promene sudija i dečakov otac je bio razočaran jer je strahovao da će ceo proces biti vraćen na početak što se ipak nije desilo. Lozničko Osnovno javno tužilaštvo optužni predlog protiv ortopeda iz lozničke Opšte bolnice i dvojice lekara sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta u Novom Beogradu podnelo je 23. februara 2018. i predložilo da se optuženima izrekne kazna zatvora u trajanju od najmanje pet godina.

foto: Zoran Šaponjić

Trojici optuženih stavlja se na teret da su izvršili po jedno krivično delo, teška dela protiv zdravlja ljudi. Terete se da su u periodu od 2. do 8. oktobra 2016. u Loznici i Beogradu, u uračunljivom stanju, pružili lekarsku pomoć povređenom maloletnom, sada pokojnom Radenku, i da su, iz nehata, primenili očigledno nepodoban način lečenja i time prouzrokovali pogoršanje zdravstvenog stanja deteta usled čega je 8. oktobra 2016, nastupila dečakova smrt u Institutu za majku i dete.

Inače, suđenje je počelo tek kada je Apelacioni sud u Novom Sadu ’’kao stvarno i mesno nadležan sud’’ odredio Osnovni sud u Šapcu pošto je izuzeće tražilo svo troje sudija lozničkog Osnovnog suda koji postupaju u krivičnoj materiji.

(Kurir.rs/T.Ilić)

foto: Privatna Arhiva